De byggde bästa järnvägsstationen

De byggde bästa järnvägsstationen
Bästa byggprojektet inom järnvägsarkitektur och industridesign. Det priset gick till centralstationen i Malmö när den internationella utmärkelsen ”Brunel Awards” delades ut i Washington.

150 byggprojekt från hela världen var med och tävlade om kvalitet, estetik, hållbarhet, ekonomi och innovation.

Prisutdelningen, som är vart tredje år, var i Washington D.C. i mitten av oktober och ett av tävlingsbidraget var den nya centralstationen i Malmö — som var med och slogs om ett av de åtta priserna i kategorin järnvägsstationer.

Och det gick vägen för byggherren Jernhusen och arkitektfirman Metro. De lyckades ro hem ett av de prestigefyllda ”Brunels Awards” som delades ut, framför allt tack vare designen, estetiken, hela utformningen av stationen.

– De flesta tävlingsbidragen var kinesiska och japanska jätteprojekt. Då är det speciellt kul att lilla Malmö förmår sticka ut och vinna, kommenterar Claes R. Jansson på Metro Arkitekter.

Brunel Awards, som delas ut av ”The Watford Group of International Railway Designers”, anses vara något av järnvägsvärldens Nobelpris. Tävlingen är uppkallad efter den brittiska järnvägsingenjören och arkitekten Isambard Kingdom Brunel som var verksam under första hälften av 1800-talet.

Relaterade artiklar

Nu är Karlatornet högst i Norden
De bygger Axevalla Hästcentrum
HD prövar inte frågan – tvisten om Gondolens skadestånd är avgjord
Överklagar miljardkontrakt i tunnelbanans utbyggnad