Nyheter

De bygger billiga <br></br> passivhus i plåt

Trots höga byggkostnader bygger Stanlybostäder billiga hyreslägenheter i passivhusstandard. <br></br> — Vi pressar kostnaden genom att bygga i stål och plåt, säger Tomas Jonsson, vd på Stanlybostäder.

Dagens högkonjunktur har drivit upp byggkostnaderna så att det i vissa fall är svårt att bygga hyreslägenheter under 18 000 kronor kvadratmetern. Men i Västra hamnen i Malmö bygger Stanlybostäder lägenheter för 16 000 kronor kvadratmetern – i passivhusstil.

Hemligheten är att de använder ett helt nytt byggsätt. Istället för trä och betong används stål och rostfri plåt.
— Att använda stålbjälklag och stålreglar och fasad av rostfri plåt har flera fördelar. Dels blir materialkostnaden lägre och dels är det mycket lättare att montera, säger Tomas Jonsson.

Lägenheterna beräknas förbruka 18 kilowattimmar energi per kvadratmeter. Varmvatten kommer från fjärrvärme och värmen kommer från ett FTX-ventilationssystem med värmebatteri som drivs med el.

— Vi räknade på att ha fjärrvärme till både uppvärmning och varmvatten men det gick inte att räkna hem. Husets låga förbrukning gjorde att den fasta kostnaden för fjärrvärme blev hög. Tillsammans med kostnaden för radiatorer gick det inte ihop, säger Tomas Jonsson.

Han funderar på att bygga fler lägenheter i passivhus. Då med ännu lägre kostnader.
— Det här var ju första gången vi byggde så här. Nu kan vi det och jag tror vi kan pressa priset rejält, säger Tomas Jonsson.