Nyheter

De bygger vattentorn i Helsingborg

Det nya vattentornet i Helsingborg. Illustration: Wingårdhs.

Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB (NSVA) har tecknat ett samverkansavtal med NCC för nybyggnad av ett vattentorn i Helsingborg. Detaljprojektering av vattentornet påbörjas omgående. Planerad byggstart är 2018. 


Vattentornet byggs för att trygga den framtida vattendistributionen i nordvästra Skåne och har en nydanande arkitektur som för tankarna till en modern akvedukt.  Förutom själva vattentornet ingår även två lågreservoarer och en teknikbyggnad i uppdraget.

– Det är glädjande att NSVA valt oss på NCC som partner vid bygget av Helsingborgs nya vattentorn, som med sin unika design kommer att bli ett fantastiskt landmärke för lång tid framåt. Genom samverkansavtalet får både NSVA och vi förutsättningar för att hitta hållbara och kostnadseffektiva lösningar för byggprocessen, säger Mikael Thulin, produktionschef NCC Infrastructure.

Vattentornet kommer att bli 40 meter högt och bestå av en ring med 90 meters diameter som vilar på 24 betongpelare. Vattnet kommer att strömma genom ringen och på det sättet får man en god omsättning av vattenvolymen. Slutgiltig utformning av vattentornet görs gemensamt av NCC och NSVA under detaljprojekteringsarbetet.

– Vi ser fram emot att samarbeta med NCC. Deras erfarenhet av komplexa betongkonstruktioner kommer att komplettera vår VA-kompetens väl, säger Mats Henriksson, specialist inom dricksvattendistribution på NSVA.

I ett första skede ska parterna tillsammans planera, budgetera och projektera systemhandlingar i syfte att komma överens om en riktkostnad för bygguppdraget. 

Detaljprojektering av vattentornet påbörjas omgående. Planerad byggstart är 2018. Det nya vattentornet beräknas tas i drift 2020. Helsingborgs stads befintliga vattentorn på Fredriksdal, byggt 1962, kommer fortsätta att vara i drift även när det nya vattentornet är på plats. 

Jenny Marcuson Fors