Nyheter

De får årets Bygmastipendium

På bilden: Daniel Lundmark (platschef, Bygma Spånga), Mattias Berg (förstelärare), Nisse Lindgren Malmsköld, Markus Peterzén och Stefan Säll (rektor). Foto: Kristofer Hedlund

Sistaårseleverna Karl Gustav ”Daniel” Granberg, Nisse Lindgren Malmsköld och Markus Peterzén vid Bygg- och anläggnings-programmet på Stockholms byggtekniska gymnasium tilldelas årets Bygmastipendium. 


Stipendiet riktar sig till sistaårselever på ett urval av landets gymnasieskolor och delas ut för sjätte året i rad. Eleverna överraskades med beskedet i samband med mösspåtagningen på tisdagen. Förutom äran och en verktygsväska full med verktyg gick studenterna hem med en ansenlig prissumma. 

Det är sjätte året i rad som stipendiet delas ut och det på ett drygt tiotal orter i Sverige. Med stipendiet vill byggvaruföretaget Bygma, som står bakom stipendiet, uppmuntra elever att välja byggbranschen och bidra till att vinna tillbaka branschens yrkesstolthet. Liksom att säkerställa framtida arbetskraft och kompetens inom byggsektorn. Stipendiet ges till den eller de elever som antingen visat på goda studieresultat eller gjort en anmärkningsvärd uppryckning.

– I en tid där allt färre elever väljer de yrkesförberedande programmen är det viktigt att vi säkrar yrkeskunskapen och fokuserar på en hållbar framtid. Därför vill vi lyfta fram unga förebilder i skolans värld och inspirera fler ungdomar till att vilja satsa på en utbildning inom bygg. Det känns extra roligt att vi för andra året i rad också delar ut stipendium till eleverna på särskolan – det är viktigt att lyfta även dessa elever och i år har vi hela två elever därifrån, säger Carl Evedius, inköps- och marknadschef på Bygma, i ett pressmeddelande. 


Fakta om Bygmastipendiet:

För sex år sedan instiftades Bygmastipendiet, där unga förebilder som går sista året på gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram belönas, antingen om man gjort en skolprestation utöver det vanliga eller om man lyckats vända en nedåtgående trend och visat att ”allt är möjligt”.

Bygma anslår 10 000 kronor per skola, som en jury inför varje läsårsavslutning fritt får fördela mellan 1-2 avgångselever. Sökanden ska ha utmärkt sig genom fina studieresultat eller genom att ha gjort en påtaglig uppryckning under sin skolgång och visat att allt är möjligt. Bygmastipendiet delades ut första gången 2014.

Med Bygmastipendiet vill Bygma inspirera fler till att satsa på en utbildning och karriär inom byggbranschen liksom att ingjuta yrkesstolthet i de ungdomar som är på väg ut i arbetslivet.

Bygma har i år utökat med ytterligare två skolor och samarbetar i dagsläget med femton skolor på följande orter:

Anderstorpsgymnasiet, Skellefteå, Dragonskolan, Umeå, Hahrska gymnasiet, Västerås, Hushagsgymnasiet, Borlänge, Järfälla gymnasium,  Luleå gymnasieskola, Rekarnegymnasiet, Eskilstuna, Stockholms byggtekniska gymnasium, Kista, Stockholms byggtekniska särgymnasium, Kista, Strömbackaskolan, Piteå, Sundsvalls gymnasium, Tannbergsskolan, Lycksele, Tyresö gymnasium, Vallentuna gymnasium och Örnsköldsviks gymnasium.