Nyheter

”De förtjänar ett utrymme i samhällsdebatten”

Geir Thomas Fossum, vd för Beijer Byggmaterial. Foto: Beijer

Hallå där, Geir Thomas Fossum, vd för Beijer Byggmaterial, som i dag lanserar en hantverkarbarometer.

Varför gör ni detta?
– Vi vill ha ett verktyg som lyfter frågor om vad hantverkarna tycker och tänker om sin arbetssituation och bransch. Vi tycker att de förtjänar ett utrymme i samhällsdebatten. Vår sektor är stor och viktig för hela Sverige och hantverkarnas röst kanske inte alltid blir hörd.

Finns inte redan dessa plattformar i form av till exempel fackliga organisationer?
– Delvis är det så, men det är ingen som fångar helheten. Det finns också många mindre hantverkarföretag med två eller tre anställda och dessa tror jag sällan blir lyssnade på.

Finns det stora problem i branschen i dag?
– Varje dag hör vi saker i våra butiker, hur det ska gå för branschen i olika frågor. Det kan handla om rekryteringsfrågor eller lagkrav och byråkratifrågor som vissa tycker är orimliga.

Hur går man tillväga för att svara på frågorna?
– Man går in på www.hantverkarbarometern.se, den är öppen under en månad från lanseringen. Det spelar ingen roll om du är kund hos oss eller någon annanstans, denna sida är öppen för alla typer av hantverkare inom byggsektorn. Tanken är att genomföra denna undersökning ett par gånger per år. Någon gång i oktober kommer vi troligtvis ha ett resultat.

Vad kommer ni att göra med resultatet?
– Vi kommer driva olika frågor, mot politiker, samhället eller vad det kan handla om. Detta genom artiklar att skapa debatt. Det blir spännande att se vad som kommer fram.

Vad tjänar Beijer på detta?
– Vi är en del av en stor bransch, vi är med våra 83 filialer i landet den största aktören inom klassisk bygghandel och vi önskar förstås hjälpa våra kunder, som är primärt hantverkare, att få en bättre vardag. Vårt slagord är Vi bygger dom som bygger. Vi önskar stå upp för hantverkarna och visa att det är en viktig bransch.