Almedalen

”De frågor som berör oss tycker jag det är fullt drag kring”

Karin Comstedt Webb, vice vd på Cementa Sverige. Foto: Henrik Ekberg

Hallå där Karin Comstedt Webb, vice vd på Cementa Sverige, som finns på plats i Visby under Almedalsveckan.

Vad gör du här?

– Det är en intensiv Almedalsvecka och många stora frågor som också berör Cementa, inte minst fabriken här på Gotland. Allt från totalförsvarsfrågor till elförsörjning, materialförsörjning och inte minst klimatomställningen. Jag tror jag har varit med på runt sju seminarier, sen har vi också haft många samtal med dem, som gemensamt med oss, behöver kavla upp ärmarna och göra jobbet nu.

Vad betyder Almedalen för Cementa?

– Det är jätteviktigt för oss att dels informera vad vi kan och vill göra i omställningsprojektet, men också var vi står nu, vad vi behöver hjälp med och samverkan kring för att vi ska lyckas med omställningen. För att klara av detta behöver vi ha med andra på tåget och många av dem träffar man här i Almedalen.

Det är en kortare vecka än normalt och lite färre arrangemang, märks det?

– De frågor som berör oss tycker jag det är fullt drag kring, som energi- och klimatomställningen, men också beredskap- och försörjningsperspektiven. Så vad gäller den delen så är det en intensiv vecka.

Vad ligger på bordet just nu för dig vad gäller Cementa?

– Dels pågår genomförbarhetsstudien för CCS-satsningen som vi lägger oerhört mycket kraft på nu. Sen handlar det mycket om att säkra upp förutsättningarna för framtiden, att vi ska ha en långsiktigt cementindustri som grejar klimatomställningen i Sverige. Det handlar om frågor om hur vi kan få effektivare tillståndsprocesser och få till elförsörjningen till verksamheten så att allt går i mål till 2030.

Får du någon semester i år.

– Ja, den börjar i morgon (läs torsdag).