Nyheter

De gör datornätet till elnät

Peter Jerhamre, Cisco Systems och Robert Fredriksson, Philips Lighting.

Nya innovationer presenterades genom den nya digitala arenan för byggbranschen, Nordic ConTech. På Nordbyggscenen hölls flera presentationer från start up-bolag, men också de stora drakarna Cisco och Philips som talade om uppkoppling av installationer.

När it-branschen och byggbranschen möts kan det ske nya innovationer som effektiviserar byggandet. Svensk Byggtjänst, Bygg 4.0 och Nordbygg har skapat en ny plattform för digitala innovationer inom byggbranschen som lanserades på Nordbygg.

– Byggföretagen saknar digitala verktyg för att kunna utvecklas vidare och få bättre lönsamhet. Det finns ett stort intresse för det, men det har inte funnits någon plattform att mötas på, säger Daniel Dahlström, produktutvecklare på Svensk Byggtjänst.

Nordic ConTech hade en egen monter på mässan och flera inslag på Nordbyggscenen. Dessutom anordnade man guidade turer bland tekniska innovationer hos utställarna.

Företagen som medverkade och presenterade sina innovationer på scenen var Flir, Cling, Cisco, Philips, Spotscale och Information Experience. 

Peter Jerhamre från Cisco Systems och Robert Fredriksson, Philips Lighting, berättade om sitt nya samarbete.

– Vi är stora på nätverk och kommunikation och har aldrig ställt ut på Nordbygg tidigare. Digitaliseringen sker inom alla branscher nu och man tror att antalet uppkopplade enheter världen över kommer att uppgå till 20-50 miljarder år 2020. Jag tror att allt som kan bli uppkopplat kommer att bli uppkopplat, säger Peter Jerhamre, Cisco Systems.

Tillsammans med Philips har man riktat in sig på uppkopplingen av installationer via LED-paneler i innertaket där datornätet kan användas som strömförsörjning. 

– På kontoret vill varje medarbetare kunna påverka sin egen inomhusmiljö med styrning av belysning, luft och värme via sin smartphone. När allt fler enheter ansluts till internet har man både en enkel styrning och underlag för underhåll och energiförbrukning genom den data som finns, säger Robert Fredriksson, Philips Lighting.
Genom att dra installationerna i taket och bara ha en nätverksstruktur blir effektivt för alla parter. 

– Men vi behöver komma in redan i projekteringen av ett projekt. Vi har kommit igång i Danmark, Norge och Finland, så nu står Sverige på tur, avslutar Robert Fredriksson.

Jenny Marcuson Fors