Nyheter

”De har varit fantastiska i vinter”

Arbetsglädje och bra kommunikation är viktigast för att nå bra resultat, tycker Carina Angarth. – Så fort jag träffar en medarbetare försöker jag prata lite, kolla hur läget är, säger hon.

I dag är Carina Angarth projektchef på en av entreprenaderna på utbyggnaden av Tvärbanans Solnagren, mittdelen som går genom Ulvsunda, Sundbyberg och Solna Business Park. Med sina snart 30 år i byggbranschen, först på ABV som sedan fusionerades med nuvarande arbetsgivaren NCC är hon sann långvägare.

– Jag har alltid uppskattat NCC som arbetsgivare och har fått de karriärmöjligheter som jag har velat ha.

På sätt och vis kan man säga att Carina är tillbaka där hon började sin byggkarriär.

Första jobbet var som skiftutsättare, en tunnelbanestation från där hon nu jobbar.

– Fast nu har jag lite andra arbetsuppgifter, det ska man väl ha efter 30 år, säger hon och skrattar.

Tidigare i sin karriär har hon jobbat en hel del utomlands, bland annat i dåvarande Östtyskland, Ryssland och Singapore.

– Det är mer hierarkiskt, speciellt i Asien. När man kommer tillbaka uppskattar man verkligen öppenheten och engagemanget från medarbetarna, säger hon och passar på att berömma sina anställda.

– De har varit fantastiska och sett till att arbetet verkligen går framåt, trots att det varit en tuff vinter med tanke på vädret.

Även om det handlar om stora projekt och stora affärer är det viktigt att göra de där små sakerna för att öka trivseln och förbättra samarbetet.

Som att bjuda både personalen och kunden SL, som sitter i samma lokal, på semlor när det är fettisdag.

sFör att ett uppdrag ska hålla tidsplan och budget är det viktigaste att ha en bra dialog med kunden och att nå ut till medarbetarna med rätt information. Och att sprida arbetsglädje – det gör man bland annat genom att verkligen se medarbetarna, säger Carina Angarth.

– Jag pratar med personer jag möter, kanske höra om semesterplaner och andra lite privata saker. Nästa gång vi möts frågar jag hur resan var, jag försöker komma ihåg sådant.

Carina Angarth, projektchef, NCC. Budget ungefär 400-450 miljoner kronor

Ålder: 52

Bor: Täby utanför Stockholm

Familj: Man och två vuxna döttrar.

Fritidsintressen: Familjen, naturupplevelser, slalom, golf. Har en liten motorbåt i skärgården.

Karriärväg: Väg och Vatten på KTH. Första anställningen på ABV som fusionerades med nuvarande arbetsgivaren NCC 1989. Jobbat som skiftutsättare, med stabsfunktion, planering/kalkylering med mera.

”Om jag inte var byggchef”: ”Det finns alltid en dröm om att sadla om till något annat, men jag tycker att det här är jätteroligt.”

Ledarskapsmotto: ”Jag vill ha arbetsglädje och en bra kommunikation.”

Jurykommentar: Erfaren platschef som trivs i produktionen och skapar trivsel bland personalen. Är noga med dokumentation och information. Skapar också goda relationer med kunden och levererar goda resultat i stora, komplicerade projekt.

De utser årets byggchef

Åsa Söderström Jerring, har varit vd på NCCs dotterbolag Ballast Väst. Nu styrelseproffs i JM med flera bolag.

Joachim Berner, sitter i styrelsen för bland annat Forma Publishing Group och MQ.

Hidayet Tercan, entreprenör, föreläsare, debattör och grundare av bland annat vårdföretaget Zemrete.

Björn Wootz, ansvarig för strategisk ledarutveckling på NCC i 20 år.

Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna.

Fredrik Karlsson, chefredaktör Byggvärlden.