Nyheter

De hetaste leverantörerna: Norskt i topp 2021

Norska Vestre som tillverkar utemöbler till offentlig miljö är den hetaste leverantören i Byggfakta Docus databas. Foto: Vestre

Norska Vestre, som tillverkar utemöbler, toppar listan över fjolårets hetaste leverantörer i Byggfakta DOCU:s databas. De är inte bara intressanta som leverantörer utan satsar också på en helt ny fabrik för 350 miljoner kronor.
-Det kommer bli världens mest miljövänliga möbelfabrik, säger Ronny Jonsson, försäljning och projektkonsult för Vestre i Sverige.

Byggfakta DOCU är Nordens största digitala produktkatalog för proffsen inom byggbranschen. I databasen finns en stor del de av tillverkare och leverantörer som finns på marknaden. De olika företagens produkterna presenteras med all tillhörande dokumentation som exempelvis BIM, CAD, beskrivningstexter och byggvarudeklarationer. Enligt Caroline Weinberg, som är affärsutvecklare på Byggfakta DOCU, är besökarna i första hand i det föreskrivande ledet som arkitekter, konsulter, entreprenörer, byggherrar och kommuner.

– De behöver produkter till sina byggprojekt men kanske inte riktigt vet till vilken leverantör de ska vända sig. De vet att de ska ha ett fönster men det kanske måste ha ett pmärkt fönster och de behöver dessutom ha det som ett BIM-objekt för att kunna rita in det i projektet. Då är tanken att de ska kunna gå till oss och söka efter fönster, få upp olika tillverkare och leverantörer och sedan på ett enkelt och tydligt sätt kunna se vad de har för dokumentation, miljöbedömning och certifikat och så vidare. Det är ofta sådana delar som kan vara avgörande för vilken leverantör man väljer, säger hon.

50 000 besökare

Varje vecka skickar Byggfakta DOCU ett digitalt nyhetsbrev som går ut till ett stort antal beslutsfattare inom byggbranschen, där de flesta av de medverkande företagen väljer att gå ut med produktlanseringar och spännande nyheter för byggbranschen.

– I den tiden som vi lever i nu när man inte haft möjlighet att medverka på mässor i samma utsträckning som tidigare och när de fysiska mötena har bytts ut till möten online har de digitala alternativen blivit alltmer intressanta. De som väljer att medverka i nyhetsbrevet kanske vill lansera en ny produkt och de presenteras även på vår startsida, vilket ger bra synlighet mot rätt målgrupp säger Caroline Weinberg.

Varje år är det över 500 000 besökare som går in på Byggfakta DOCUS webbsida. För att hitta produkter, lösningar och dokumentation till sina pågående och planerade byggprojekt.

– Vi har under 2021 sett en stor ökning för de referensprojekt som finns publicerade på Byggfakta DOCU, där företagen helt enkelt visar upp färdiga projekt där de varit med och levererat produkter. Att för besökaren ha möjlighet att se produkten i sitt sammanhang, ger både inspiration samt tydlighet inför den egna projekteringen, fortsätter hon.

I sammanställningen över de hetaste leverantörerna listar vi de företag som varit mest eftersökta i databasen. I topp på listan för 2021 ligger norska Vestre som tillverkar möbler till offentlig miljö.

De tio mest eftersökta leverantörerna i Byggfakta Docus produktkatalog 2021

  1. Vestre AB
  2. Joma AB
  3. Sekelskifte AB
  4. Cembrit AB
  5. Vauni aB
  6. Kinnarps
  7. Franle Futurum AB
  8. PLW Energihus
  9. Heno aB
  10. Olive Sverige AB

Enligt Ronny Jonsson, försäljning och projektkonsult för Vestre i Sverige, har man sett ett ökat intresse för att få tillgång till mer information om företagets produkter, produktion, miljö och hållbarhetstänk under de två senaste åren.

– Vår nollvision är att vi inte ska tillverka en enda produkt som inte består för evigt. Vi upplever att fokus har förflyttats och idag handlar alltmer om hållbarhetsfrågor. Det handlar inte längre om enbart inköpspris och man tittar mer på livslängd och miljöpåverkan och det gynnar oss. Vi konkurrerar med kvalité inte försäljningspris. Vi tittar på perspektiv upp mot 30 år och längre, säger han.

Vestre tillverkar möbler för sociala mötesplatser som ska tåla att stå utomhus året om. Men de har även andra kunder där möblerna placeras inomhus som köpcentrum, skolor och hotell. En stark trend de senaste åren som man upplevt på Vestre är ett ökat intresse för möbler till takterrasser. Det kan vara en samlingsplats eller ett uterum för måltider där anställda.

Norskt familjeföretag

– Överhuvudtaget finns ett större intresse av offentliga miljöer utomhus där vi kan vara en motpart. Även om vi inte är landskapsarkitekter själva så har vi en lång erfarenhet av vad som fungerar och kan bidra med vår kunskap. Idag kommer vi ofta in tidigt i projekten och kunderna vill veta mer om våra produkter. Det är stimulerande och utvecklande för alla parter, Ronny Jonsson

Vestre är ett norskt familjeföretag som grundades för 70 år sedan. All tillverkning sker i Skandinavien med en stålfabrik i Torsby i Värmland och övrig produktion i Norge. Företaget genomför nu en storsatsning på 350 miljoner kronor i en helt ny produktionsanläggning i norska Magnor. Den går under namnet ”The Plus” och kommer ska bli världens mest miljövänliga möbelfabrik. Fabriken, som har designats av arkitektbyrån Bjarke Ingels Group (BIG), kommer att bli ett globalt skyltfönster för hållbar och högeffektiv möbeltillverkning. The Plus blir Nordens första industribyggnad som uppnår den allra högsta miljöklassificeringen, BREEAM Outstanding, bland annat genom användning av massivt trä och utsläppsfri byggarbetsplats.

The Plus

Världens mest miljövänliga möbelfabrik, belägen i Magnor i norska Inlandet.
Planerat färdigställande 2021/2022.
Innehåller ett besökscenter och en allmän park på 300 hektar.
The Plus reducerar växthusgasutsläppen med minst 50 procent jämfört med en motsvarande konventionell fabrik och är därmed ”Paris Proof”.
Får klassificeringen ”BREEAM Outstanding” (Nordens första industribyggnad som uppnår den allra högsta miljöklassificeringen, bland annat genom användning av norskt massivt trä och utsläppsfri byggarbetsplats).
Vestre Forest Camp – 30 hektars kultur- och upplevelsepark.