Nyheter

De inför nytt pris för byggkvinnor

Catharina Elmsäter-svärd och Sandra Mobaraki är är initiativtagare till det nya priset Årets Byggkvinna. Foto: Johanna Javén

Årets Byggkvinna ska vara en förebild och inspiratör inom bygg- och anläggningsbranschen.Bakom det nyinstiftade priset står Byggföretagen och bygginfluencern Sandra Mobaraki.
– Det är viktigt att visa upp förebilder, säger Catharina Elmsäter- Svärd, vd i Byggföretagen.

Priset Årets byggkvinna lanseras för att uppmärksamma kvinnliga förebilder som bidrar till en mer inkluderande och jämställd byggbransch där fler kvinnor vill jobba.

– Med priset vill vi inte bara utse en vinnare utan få igång engagemanget i branschen kring jämställdhets- och mångfaldsfrågor, visa på bredden, olika arbetsroller och lyfta förebilder, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Priset, som är ett samarbete mellan Byggföretagen och Sandra ”Byggsandra” Mobaraki, kan tillfalla såväl yrkesarbetare som tjänstemän och chefer från hela byggindustrin. Nomineringen ska uppmärksamma en kvinna som är en förebild och inspiratör inom bygg- och anläggningsbranschen. Det kan vara en person som har presterat extra bra inom sin yrkeskategori, som har gjort skillnad genom att ha förbättrat och vidareutvecklat en del av byggbranschen.

– Personen ska sticka ut genom att vara en expert och förebild inom sitt område, säger Sandra Mobaraki, medgrundare till Årets Byggkvinna.

För två år sedan bildade hon nätverket Byggbranschens kvinnor, som samlade 400 kvinnor på nätverksträffar under förra året. Hon har också konstaterat att många andra yrkesområden som fastighet, it och energi, korar kvinnliga förebilder och tyckte därför det var dags för byggbranschen att låta en kvinna kliva fram.

– Det här är egentligen hela byggbranschens pris. Med Årets Byggkvinna vill vi involvera hela branschen, och vi fått enorm respons. Bra första veckan hade vi fått in 120 nomineringar. Det blir ett tufft men inspirerande arbete för juryn, säger hon.

Sandra Mobaraki har själv ingen traditionell byggbakgrund, men är en viktig inspiratör, kommunikatör och influencer.

– Byggbranschen är så mycket mer än bara den traditionella rollen, den förändras och behöver nya kompetenser. Jag vill verkligen inspirera kvinnor och minoriteter till den här häftiga branschen.

Årets Byggkvinna:

  • Ansökan stängs: 22 mars 
  • Finalisterna presenteras: 7 april 
  • Vinnaren presenteras vid ett digitalt event den 23 april
  • Jury: Catharina Elmsäter-svärd, vd Byggföretagen, Sandra Mobaraki, Bygg-Sandra, Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna, Valle Karlsson, förbundsordförande SEKO, Jonas Steen, ordförande SME-utskottet Byggföretagen. Dessutom kommer ”folket” att kunna rösta på sin favorit.