Nyheter

De kan vinna Håll Nollans arbetsmiljöpris

Ny akutvårdsbyggnad Danderyds sjukus Foto: Locums

Nu är det klart vilka de tre team som kvalificerat sig till Håll Nollans arbetsmiljöpris 2020.
Priset som i år delas ut för andra året uppmärksammar team som har gjort skillnad gällande den absolut viktigaste frågan för bygg- och fastighetsbranschen – att alla ska komma hem friska och oskadda efter en arbetsdag.

Priset verkar för att inspirera, uppmärksamma och driva på utvecklingen av ett arbetsmiljöarbete som främjar säkerheten inom bygg- och fastighetsbranschen. Samverkan och transparens, konkreta resultat och att det ska gå att sprida kunskapen till många är viktiga egenskaper som krävs av teamet för att ro hem titeln.

– Det finns initiativ som varje dag gör skillnad genom att engagerade personer och team bidrar och verkar för att skapa trygga och säkra byggarbetsplatser, att lyfta fram och dela detta med andra är ett viktigt syfte med priset, säger Ulrika Dolietis, vd Håll Nollan, i ett pressmeddelande.

I år nominerades 17 stycken team som representerar hela kedjan i ett byggprojekt: byggherrar, entreprenörer och leverantörer. Av dessa är nu tre team utsedda till final.

– Det var många kvalificerade team som nominerades i år, och det är en fröjd att se att så många jobbar intensivt med arbetsmiljöfrågor på olika nivåer, vilket är genomgående hos årets finalister. Det finns inte ett sätt, ett recept som gör att vi skapar säkrare arbetsplatser. Men en nyckel är att få arbetsmiljö och säkerhet att genomsyra allt man gör oavsett om man jobbar på en byggarbetsplats, projekterar eller planerar. Att förstå och också se till att alla drar sitt strå till stacken är ett väldigt viktigt steg, och det har årets finalister gjort, säger Ulrika Dolietis.

Finalteamen till Håll Nollans arbetsmijlöpris 2020.

NY AKUTVÅRDSBYGGNAD DANDERYDS SJUKHUS

  • Organisation/Företag: Locum/Hent
  • Teammedlemmar: Jonas Ståhl, Locum, Anders Danielsson, Hent, Hans Marcus Wennesland, Hent, Klas Englund, Locum, Kim Torgersen, Hent, Robert Sundberg, Locum, Kari Krantz, Locum
  • Motivering: ”Att göra om och göra rätt när det verkligen gäller är framgångsfaktorer för arbetsmiljöarbetet vid den nya akutvårdsbyggnaden på Danderyds sjukhus. En modig byggherre som agerat kraftfullt för att skapa en trygg och säker arbetsplats för alla. Genom att se och åtgärda arbetsmiljöproblemen, inkl. att välja en entreprenör som har en erfaren och kompetent Bas U. Tillsammans har teamet lyckats vända ett riskprojekt till ett föredöme.”

ÅNGSTRÖM, ETAPP 4, UPPSALA UNIVERSITET:

  • Organisation/Företag: Akademiska Hus/NCC
  • Teammedlemmar: Ove Eriksson Akademiska Hus, Namo Rashid, Akademiska Hus Henrik Roos, NCC, David Jansson, NCC, Johan Widerlöv, NCC, Marija-Kovac Bremler, NCC Aron Torstensson, NCC, Tomas Larsson, NCC, Patrick Johansson, NCC, Simon Högberg, NCC
  • Motivering: Genom att visualisera hur varje agerande gör skillnad för allas säkerhet hela vägen från projekteringen i kombination med ett öppet klimat, så har Ångström lyckats skapa en säker produktion. Ett arbete som har gett synliga resultat, inte bara när det gäller att förebygga olyckor, utan också när det gäller trivsel, rimlig arbetsbelastning och att skapa en arbetsplats att vara stolt över.”

STRÄNGBETONGS ARBETSMILJÖARBETE:

  • Organisation/Företag: Strängbetong AB
  • Teammedlemmar: Mikael Rolf, Patric Svedberg, Markus Olsson, Samuel Viik, Mattias Andersson, Anders P Mattsson, Jonatan Sahlen, Strängbetong
  • Motivering: ”Genom en ledning som är fast besluten att minska sina olyckor har Strängbetong visat att det går att förändra. Genom att ta ägarskap och involvera många så har Strängbetong lyckats få arbetsmiljöarbetet att genomsyra hela processen, vilket skapat ett säkrare montage samt stolta medarbetare.”

Vinnarna tillkännages i Stockholm under konferensen Byggforum 31 mars och priset delas ut av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Finalisterna kommer även att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter under ett Håll Nollan seminarium den 12 maj.

Juryn består av:
Hayar Gohary, Projektdirektör, Akademiska Hus
Anders Erlandsson, Operativ chef, Skanska Sverige
Roger Linnér, Produktionschef, Peab
Tommy Lenberg, vd, Byggherrarna
Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Byggföretagen
Ola Månsson, vd, Installatörsföretage
 Ali Sadeghi, Direktör investeringar Trafikverket
Claes Magnusson, vd Skolfastigheter Stockholm
Mattias Johansson, vd, Bravida