Nyheter

De klättrar mot toppjobbet

Mattias Lindvert Söderin och Björn Segelsbo står högst upp på Globens topp. De kopplar in sig i rep och Mattias Lindvert Söderin börjar fira sig ner längs den konvexa ytan. Han ska undsätta de fasadtvättare som har fastnat i en korg på sidan av byggnaden.

Egentligen hör inte räddningsaktionen till arbetsuppgifterna för klättrarna från Jämtlands klättercenter. De är på plats för att bygga Skyview, turistattraktionen som ska ta besökare i glaskupor till Globens topp. Under flera månader har de monterat stålbalkar på Globens insida och fäst räls på utsidan.

När Mattias Lindvert Söderin och Björn Segelsbo håller på att ta på sig utrustningen får de samtalet om att korgen med två fasadtvättare har fastnat.

— Det är jäkligt kallt därute, det är inte så kul för dem att stå där, säger Mattias Lindvert Söderin.

På stegar och säkrade med rep klättrar vi mellan inner- och yttertak till luckan i Globens tak. Väl uppe på toppen, 85 meter över marken, är utsikten milsvid. Det är kallt och vinden blåser hårt. Fasaden är hal och regnvåt.

— Första gången man kom upp var det en häftig känsla. Men tredje gången var det en dag på jobbet bara, säger Björn Segelsbo.

Fasadklättrare firas ner

De kopplar in sig i rep. Mattias Lindvert Söderin tar spjärn mot väggen och börjar fira sig ner mot korgen, som inte syns från toppen.

— Vi ses därnere, hojtar han.

Nere på marken igen ser vi hur han långsamt firar ner Pauli Jensen från P & V Trycktvätt, som verkar medtagen när han står på fast mark igen.

— Det finns tillfällen när man är tuffare. Det jobbigaste var att man fick bultarna i magen, det var för halt att gå ner med fötterna mot väggen. Och det läskigaste var att klättra ur korgen. Jag försökte komma mellan korgen och bollen först, men hålet var för litet, berättar han.

I ungefär en timme fick han och kollegan vänta i korgen innan Mattias Lindvert Söderin hann fram.

— Det kändes rätt skönt att se honom. Han var mycket välkommen, säger Pauli Jensen och ler.

Så småningom firas även Emil Hansen ner.

— Det blåste ju en del, det var skitkallt däruppe, jag har ingen känsel i fingrarna. Det var en jävla tur att de var här, säger han om klättrarna från Jämtlands klättercenter.

Unik problemlösning

Mattias Lindvert Söderin har hållit på med bergsklättring i tio år och är också utbildad snickare. Han gillar Skyviewprojektet för att det handlar om unik problemlösning.

– Det är ganska mycket speciallösningar här, säger han.

Får ni aldrig svindel?

– Nej, då har man nog valt fel jobb, säger Mattias Lindvert Söderin.

Hans svärfar, Gudmund Söderin, startade Jämtlands klättercenter tillsammans med sonen Geir 1989.

— Det var 20 år för tidigt. Såna här jobb hade inte kommit till Sverige än då. Byggindustrin hade inte förstått möjligheterna, men det har ökat de sista tre åren, berättar Gudmund Söderin.

Företaget deltog också när den lilla röda stugan sattes på Globens topp som ett led i konstnären Mikael Genbergs arbete för att placera en röd stuga på månen.

Mer ekonomiskt med klättrare

Gudmund Söderin menar att den stora fördelen med att anlita klättrare i byggprojekt är den ekonomiska vinsten när man slipper maskinhyra för lyftkranar eller skylifts.

— Och vi kommer åt på ställen som man annars inte kommer åt, till exempel mellan ytter- och innertak här på Globen. Och för oss är det säkrare att hänga i rep än att stå på stege. Vi har rätt utrustning och vet hur vi ska koppla upp oss och hur vi ska koppla rätt på selen, berättar han.

I dagsläget har familjeföretaget tre anställda på projektbasis, som mest har de varit ett tiotal. De flesta som jobbar är bergsklättrare och snickare. Gudmund Söderin själv har arbetat som pinnpojke, grovis och snickare i byggbranschen och hållit på med bergsklättring i omkring 30 år.

I Skyviewprojektet har företaget uppdraget att utföra alla höghöjdsarbeten, ett kontrakt värt omkring sju miljoner kronor. Mats Grönlund, vd på Stockholm Globe Arena Fastigheter, säger att man kanske hade kunnat bygga Skyview utan klättrare, men med större möda.

— Teoretiskt sett hade man kunnat bygga en stor ställning inuti Globen, men då hade man fått ta bort innertaket och det hade stängt av Globen i flera månader, säger han.

Skyview

Vad: Två glasgondoler ska transportera turister till Globens topp.

Byggherre: Stockholm Globe Arena Fastigheter.

Start: Invigning är planerad till början av februari 2010.

Pris: 70 miljoner kronor:

Byggtid: Ungefär ett år.

Prislapp för besökare: Cirka 100 kronor.