Nyheter

De mest aktiva elinstallatörerna i Stockholm

I Byggvärlden nr 13 listade Byggfakta de mest aktiva elinstallatörerna i landet. Foto: Getty Images

Det ser fortsatt ljust ut för elinstallatörer. Men när det gäller projektmarknaden i stort är det både upp och ner.

I Byggfaktas rankning över de mest aktiva elfirmorna finns flera företag som klättrat på listan de senaste 36 månaderna. I Skåne län finns till exempel Assemblin El AB som klättrat till första plats och RSA El & Data som har tagit sig upp till tredje plats. Ett bolag som legat högt i Stockholms län i flera år är Uppsalabaserade PoB.

– Vi har haft större delen av vår produktion i Stockholmsregionen under ganska lång tid. Verksamheten fortsätter att växa och det senaste året har vi sett en liten ökning. Vi täcker ett område från Norrtälje till Södertälje och jobbar åt de flesta stora aktörerna, säger Anders Eriksson som är vd på PoB.

Företaget grundades av två kompanjoner 1986 och de jobbade inledningsvis mest i Uppsalaregionen. Nu står Stockholmsområdet för 90 procent av projekten. Den största kunden är byggföretaget JM och det handlar uteslutande om installationer i nybyggda bostäder. Varje år genomför man installationer i mellan 2000–2500 lägenheter. De märker inte av någon avmattning i branschen,

– Som det ser ut nu har vi fullt upp även under hela nästa år och sedan får man se vart konjunkturen tar vägen.

Tittar man allmänt på byggstatistik på projektmarknaden är det en generell ökning av renoveringar, ombyggnationer och tillbyggnader av ”husbyggnation”. Även inom bostadsbyggandet ökar nu projekteringar inom ROT-projekt. Projekteringsindex för renoveringar, ombyggnationer och tillbyggnationer av bostäder ligger just nu på plus 27,8 procent.

– Vi kan även se att påfyllnaden av nya projektplaner i vår databas ökar totalt sett men att planer på nybyggnation minskar i antal projekt. Planer på ROT-projekt ökar också kraftigt, säger Peter Åhs marknadschef på Byggfakta.

Från september 2019 till augusti 2020 registrerades 12 580 nya ROT-projektplaner i Sverige, vilket är rekord i alla fall om vi går tillbaka till 2015. De tidigare fyra 12-månadersperioderna har det registrerats ca 10 000–11 100. Samma jämförelseperioder är det bottenrekord när det gäller registreringen av nya projektplaner för nybyggnation. Under de senaste 12 månaderna har det registrerats 5852 nya planer på nybyggnation och de föregående fyra 12-månadersperioderna har vi aldrig varit under 6000.

                          

Stockholms län        
Ranking Trend Antal Företag/arbetsställe Postort
1 37 PoB:s Elektriska AB UPPSALA
2 ^ 25 Edsvikens El AB SOLNA
3 ^ 25 Nymans Elektriska AB HANINGE
4 ^ 21 JÖTA EL AB UPPSALA
5 ^ 21 J Gullikssons El AB SOLLENTUNA
6 19 Bravida Sverige AB SOLNA
7 ^ 12 Midroc Electro AB STOCKHOLM
8 ^ 12 City Eltjänst STHLM AB SÖDERTÄLJE
9 ^ 12 Gssons EL AB SÖDERTÄLJE
10 ^ 10 SEHED Tresson AB TYRESÖ
11 ^ 10 Bogesunds El & Tele AB ULRICEHAMN
12 v 10 Ohmegi Elektro AB SOLLENTUNA
13 ^ 10 Mälar-El & Teleteknik AB SKÄRHOLMEN
14 ^ 10 PMC El i Stockholm AB VÄSTERÅS
15 ^ 10 El-Finess Elinstallationer i Stockholm AB JOHANNESHOV
16 ^ 9 Carls Elektriska AB STOCKHOLM
17 ^ 9 El Comfort AB SOLNA
18 ^ 9 Örnsbergs El Tele & Data AB TRÅNGSUND
19 ^ 9 Galore i Uppsala AB UPPSALA
20 ^ 9 Solkompaniet Sverige AB HÄGERSTEN
21 ^ 9 Åslunds El AB KNIVSTA
22 ^ 8 Ostkustens Elektriska AB ÅKERSBERGA
23 v 8 El Linjen TLA AB JÄRFÄLLA
24 v 8 Ati’s El & Energiteknik AB SKÄRHOLMEN
25 v 8 ApQ EL Stockholm AB SOLNA

Förklaring: 

  • Ranking av de mest aktiva elinstallatörerna utifrån antal rapporterade projektuppdrag där byggstarten varit de senaste 36 månaderna och framåt. Urvalet gäller husbyggnation, d v s både bostäder, hotell, kontor, sjukhus, skolor, affärslokaler, lager, industrier etc. samt såväl ny-, till-, ombyggnader samt renoveringar där elinstallation förekommer. 
  • Rankingen räknas utifrån projektens läge i respektive län och rankingen är per arbetsställe/kontor och inte per koncern.
  • I de fall där företag har lika många projekt rankas de efter storleken på byggkostnaden för projekten. Trenden visar om ett företag klättrat eller tappat placering jämfört med föregående 36-månadersperiod.


Källa: Byggfakta