Nyheter

De oroas inte av lågkonjunkturen

Båda läser andra året på högskoleingenjörsutbildningen Byggteknik och design på KTH, Campus Haninge i Stockholm. Men Richard Stridsberg och Maria Almer har olika mål med sin utbildning.

— Jag har alltid tyckt om att bygga. I framtiden vill jag gärna jobba som platschef eller något liknande ute i produktionen, säger Richard Stridsberg.

Maria Almer siktar på att börja sin karriär efter examen ute i produktionen. Men målet är att bli projektör.
— Redan som liten var jag väldigt intresserad av arkitektur men betygen räckte inte. Dessutom har jag inte tid att gå en så lång utbildning. Jag vill ut och jobba och den här utbildningen är väldigt bra, säger hon.

Marias pappa jobbar på Peab, Richards låtsaspappa är lagbas på samma företag.

— Jag har redan varit på plats och nosat på hur det är i verkligheten. Jag har då förstått hur viktigt det är med praktik. Därför är det viktigt att byggföretagen tar sitt ansvar, inte minst nu när det är lågkonjunktur, och erbjuder praktikplatser. Det ligger i allas intresse: vi får nödvändiga kontakter och de får bättre framtida medarbetare, säger Richard Stridsberg.

Tänker ni mycket på arbetslivet efter examen?
— Absolut. Men jag är inte oroad över lågkonjunkturen. Det finns ett behov av ingenjörer, inte minst nu när 40-talisterna går i pension, och jag kan alltid rida ut eventuella problem med extrakurser. Det vore till exempel roligt med BIM (digitala byggnadsinformationsmodeller), säger Maria Almer och får medhåll av sin klasskamrat.

— Om det inte löser sig med jobb direkt kan jag läsa vidare, säger Richard Stridsberg.