Nyheter

De ritar Göteborgs skyskrapa

Skidmore, Owings & Merrill (SOM) med bidraget Polstjärnan. Bild: Serneke.

Den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) ligger bakom världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai.

Nu ska man rita Göteborgs – och Nordens – högsta hus.

På onsdagen offentliggjorde Serneke  AB vinnaren i arkitekttävlingen om att få rita Göteborgs nya skyskrapa på Lindholmen, som även kommer att bli Nordens högsta hus.

Det blir Skidmore, Owings & Merrill, som  har sitt huvudkontor i Chicago och har ritat sex av de 15 högsta byggnaderna i världen, som nu tar sig an Göteborgs nya skyskrapa. Detta är första gången man ritar något i Norden. Byrån har bland annat ritat Hancock Building i Chicago 1969 (344 meter) och världens högsta byggnad Burj Khalifa 2010 (826 meter).

– Vi är mycket glada över att ha vunnit denna prestigefyllda tävling och är stolta över att få skapa en spektakulär byggnad och stadsdel för folket i Göteborg, säger Kent Jackson, Design Director på SOM, i ett pressmeddelande.

Det vinnande förslaget, som utsetts i konkurrens med fyra andra förslag, går under namnet Polstjärnan.

Juryn skriver i sin motivering:

”Ett identitetsskapande förslag som tar ett smart helhetsgrepp om både skyskrapa och stadsmiljö. Förslaget integrerar närmiljön till en helhet som ger möjlighet till en levande stadsmiljö. Skyskrapans tydliga identitet ger karaktär och vitalitet till Lindholmen och blir Göteborgs nya landmärke och stolthet.”

Skyskrapan på Lindholem ska stå klar till år 2019 och hela området, bestående av 200.000 kvadratmeter blandstad, ska vara klart till Göteborgs 400 års-jubileum 2021.

Det var i januari 2014 som Serneke AB (fd Sefa) bjöd in till tävling för utformning av området Karlavagnsplatsen i Göteborg. Projektet genomförs i samråd med Sveriges Arkitekter, Stadsbyggnadskontoret i Göteborg samt kommunala bolaget Älvstranden Utvecklings AB.