Nyheter

De ritar Stockholms nya landmärke

Stockholms nya landmärke kan bli en skyskrapa i trä. Jury och allmänhet var eniga när vinnaren utsågs i HSB:s arkitekttävling om att få rita framtidens bostäder.

Det blev arkitektsamarbetet Berg C.F Möller Architects och DinellJohansson som tog hem segern i HSB Stockholms tävling om att få rita Stockholms nya landmärke. Arkitekterna har bland annat ritat en skyskrapa i trä som skulle kunna bli världens högsta träbyggnad.

– Vi är mycket nöjda med de tre förslag som Berg C.F Möller och DinellJohansson lämnat in och vi ser fram emot att samarbeta kring att skapa en spektakulär byggnad tillsammans med dem, säger Anders Svensson, vd på HSB Stockholm, i ett pressmeddelande.

Tre arkitektkontor har under året tävlat om att bygga framtidens bostäder på tre centrala platser i Stockholm: Västerbroplan, Tekniska nämndhuset och Hagastaden.

Via HSB Stockholms facebooksida har allmänheten haft möjlighet att rösta på det förslag de helst vill se på varje plats. Projektet har också haft en jury, bestående av tidigare stadsarkitekten Per Kallstenius, Karin Ahlzén, tidigare chefsarkitekt för White Arkitekter, antropologen Katarina Graffman och representanter från HSB.

Juryn och allmänheten var eniga i valet av vinnare.

– Vi för en nära dialog med Stockholms stad om var det här landmärket skulle passa bäst in i staden. Stockholm behöver en arkitektoniskt djärv byggnad som stärker identiteten som Sveriges huvudstad och samtidigt innehåller innovativa lägenhetslösningar, säger Anders Svensson.

Marie Bergström

Juryns motivering:

”Berg/CF Möller-Dinelljohansson har på ett utomordentligt sätt tagit sig an uppgiften att skapa framtidens bostäder, med innovativa angreppsätt för såväl lägenhetsutformning och arkitektonisk gestaltning, som för husens placering i stadsmiljön. Med visioner för hur husets smarta funktioner kan komma till nytta både för boende och för allmänheten, skapar de ett genomtänkt helhetskoncept för en bostadsrättsförening redo att möta framtiden.”