Nyheter

De ska utveckla Inre hamnen i Norrköping

Kommunen har presenterat de utvalda byggherrarna. Foto: Niclas Kindahl/Fotofabriken.

Nu går startskottet för första etappen av Inre hamnen, ett av Norrköpings största stadsutvecklingsprojekt någonsin.
Intresset har varit rekordstort, men nu har kommunen valt ut åtta byggherras.

– Med Inre hamnen skapar vi en ny upplevelse i Norrköpings innerstad med kanaler, bostadshus, parker, restauranger och kajer. Det är ett spännande projekt som kommer att sätta Norrköping på kartan, säger Kikki Liljeblad (s), stadsplaneringsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Intresset för att vara med och utveckla Inre hamnen i Norrköping har varit rekordstort.
25 lokala och nationella byggherrar har lämnat in anbud.
Av dem har nu Norrköpings kommun valt åtta byggherrar.
– Vi är oerhört glada för det stora intresset. Det märks att Norrköping är attraktivt att investera i och att många vill vara med och bygga framtidens Norrköping, säger Kikki Liljeblad.

Både hon och Inre hamnens projektledare Fredrik Wallin är mycket nöjda med valet av de åtta byggherrarna.
– Vi är övertygade om att vi med dessa får en bra variation mellan boendeformer, banbrytande arkitektur och en stor mångfald, säger Fredrik Wallin.

De åtta byggherrar som valts ut är:
Skanska
Hauschild+Siegel Architecture
Slättö Förvaltning
HSB
Hyresbostäder i Norrköping
Henry Ståhl fastigheter
Riksbyggen samt Mannersons Fastighets AB.

Tillsammans kommer de att ingå i den byggherresamverkan som bildas för att utveckla området.
– Genom byggherresamverkan kommer byggherrarna tidigt in i processen, kan påverka helheten och får ett stort ansvar för hela projektet. På det sättet ökar vi projektets kvalitet och hoppas därmed nå internationell klass för området, säger Fredrik Wallin.

Susanne Wettergren, som är projektutvecklare på Skanska ser många fördelar med byggherresamverkan.
– Ett så pass tätt område som Inre hamnen ställer stora krav på samordning om inte byggnationen ska bli onödigt lång. Det blir också lättare att skapa och nå en gemensam målbild med kommunen när byggherregruppen blir involverad tidigt, säger hon.

Första etappen av Inre hamnen består av 600 bostäder och beräknas stå färdigt för inflyttning 2020.
– Detta kommer att bli en attraktiv boendemiljö som kommer att ge Norrköping stor uppmärksamhet. Vi är otroligt glada att få delta i utvecklingen av hamnområdet, säger Lars Svensson, fastighetschef på Henry Ståhl Fastigheter AB.

 

Bilden: Stående från vänster, Fredrik Hennings, Skanska, Cord Siegel, Hauschild-Siegel, Johan Karlsson, Slättoförvaltning, Gunnar Boquist, Hyresbostäder, Ola Brånäs, Norrköpings kommun, Peter Karlström, Heimstaden, Anders G Jacobsson, Riksbyggen. Sittande från vänster är Per Nordin, HSB , Karin Milles Beier, Norrköåings kommun, Fredrik Wallin, Norrköpings kommun samt Carl-Fredrik Grönhagen, Mannersons.

 

Fakt: Inre hamnen Norrköping

Inre hamnen är ett av Norrköpings största stadsutvecklingsprojekt någonsin.
När den står klar 2028 kommer hamnen att ha förvandlats från ett område med småindustrier och hamnverksamhet till en stadsdel med en blandning av bostäder, service- och arbetsplatser samt restauranger – allt i en miljö som präglas av närhet till vatten.