Byggprojekt

De tar över entreprenad efter Barslunds konkurs

Litteraturgatan mot Selma Lagerlöfs torg. Bild: Göteborgs stad
Litteraturgatan mot Selma Lagerlöfs torg. Bild: Göteborgs stad

Markarbetet vid Litteraturgatan i Göteborg har stått still sedan november 2021. Men nu har trafikkontoret i Göteborg hitta en ny entreprenör som ska ta över efter konkursade Barslund.

Litteraturgatan i stadsdelen Hisings Backa ska byggas om till ett huvudstråk för gång-, cykel och kollektivtrafik, en så kallad stadsgata. Arbetet är påbörjat och delar av den långa gatan – som sträcker sig mellan Brunnsbo och Skälltorpsvägen – är uppgrävd.

Drygt 45 miljoner

Men sedan danska bolaget Barslund gick i konkurs i höstas har projektet stått still. Men nu har trafikkontoret i Göteborg hittat en ny aktör.

– Vi har nyligen avslutat upphandlingen och entreprenaden är tilldelad men inte kontrakttecknad. Aktören är Göteborgsbaserade Mark och energibyggarna (Mebab), säger Rune Andersson, projektledare vid trafikkontoret i Göteborg.

Den återstående entreprenaden har en kontraktssumma på drygt 45 miljoner kronor och det troliga, enligt Rune Andersson, är att de påbörjar arbetet efter semestern.

Klart i oktober 2023

– Det beror på vad de hinner med, vad gäller att etablera sig och planera allt. Men i oktober 2023 ska arbetet vara helt klart, säger han.

Den återstående entreprenaden på Litteraturgatan omfattar bland annat mark- och ledningsarbeten. Kring området vid Litteraturgatan och Selma Lagerlöfs torg pågår det flera byggprojekt, bland annat ska bostäder byggas väster om Litteraturgatan och utvecklingen av torget pågår sedan flera år tillbaka.