Nyheter

De toppar listan i Dalarna

Vårdbyggnaden Dahlska huset vid Falu lasarett är ett exempel på partneringsamarbete. Det var ett partneringprojekt tillsammans med landstinget Dalarna. Foto: Byggpartner i Dalarna

Störst i Dalarna, sett till både antalet projekt och totalsumma är ByggPartner i Dalarna Holding AB.
Ett företag som alltså står stadigt på hemmamarknaden, men som just nu också bygger i bland annat Uppsala, Stockholm, Västerås och Arboga.

39 byggstartade projekt och en totalsumma av 1 559 MSEK enligt Sverige Byggers lista för 2016 och 2017.

Företagets vd, Sverker Källgården beskriver företaget som ett renodlat entreprenadföretag med målsättningen att vara en attraktiv leverantör och arbetsgivare.

Bland de större projekten inom länet under 2016 och 2017 är ett större skolbygge i Säter kommun, Enbacka skola i Gustafs. Projektet innehåller nyproduktion av en skolbyggnad på ca 900 m2 samt ombyggnad av befintliga lokaler. Beställare är Säters kommun och projektvolymen uppgick till cirka 40 MSEK.

Byggpartner uppför också en ny bilhall för Audi i Borlänge år Bilmetro. Byggentreprenaden uppgår till cirka 60 MSEK.
Andra projekt är flerbostadshus i Leksand åt Leksandsbostäder AB och äldreboende samt en förskola i Avesta åt Gamla Byn AB. 
– Vi är otroligt stolta över att vara ett företag med ursprung från Dalarna, säger Sverker Källgården.

Företaget grundades 1992 i Falun och har nu sitt huvudkontor i Borlänge. De har i dag cirka 430 anställda: projektorganisation, samt trä- och betongarbetare.
Sedan starten har företaget dock växt ut över länsgränsen och har nu regionkontor i Västerås, Stockholm och Uppsala.

Utanför Dalarna pågår just nu större projekt som Åpromenaden i Uppsala, där Byggpartner uppför 212 hyreslägenheter åt Uppsalahem. Projektvolymen uppgår till drygt 400 MSEK och blir klart i sommar.

Ett annat större projekt är byggandet av vårdboendet Tule Plaza i Sundbyberg, med Vectura Fastigheter som beställare.

Under förra året tecknade de också ett ramavtal gällande strategisk partnering med Kommunfastigheter i Arboga AB, för åren 2017-2022.
–  Partneringsamarbete är något som vi verkligen satsar på. Vi tycker att det bygger förtroende och att det skapar en kreativ miljö i projekten. Det skapar inga motsättningar mellan beställare och leverantör och man jobbar gemensamt mot målet och för att lösa eventuella problem som dyker upp, säger Sverker Källgården.

Han bedömer att cirka 60 procent av de avtal de tecknar är partneringsamarbeten.

Företaget börsintroducerades 2016 och och omsatte drygt 1,2 miljarder kronor 2016. 
– Vi kommer att fortsätta växa framöver, alla företag som mår bra växer. Jag ser väldigt positivt på framtiden. Eftersom vi främst jobbar mot samhällsfastigheter är vi inte oroade av den svajiga bostadsrättsmarknaden.

Har ni satt upp något mål för 2018?
–  Att fortsätta vara ett lönsamt byggbolag och leverera vinst till aktieägarna.