Nyheter

De vill starta svensk <br></br> tillverkning av vindkraft

— Det ser ljust ut för Västervik. <br></br> Det säger Andreas Reuter, vd på Kenersys, som snart ska bestämma om företaget ska börja tillverka rotorblad till vindkraftverk i Tyskland eller i Västervik.

I början av året restes Kenersys första två svenska vindkraftverk i Göteborg och på Gotland. Nu avslöjar företaget att de ser Sverige som en så stor potentiell marknad att de vill starta tillverkning i Västervik, skriver Miljörapporten.

— Vi tittar på ett annat alternativ i Tyskland men Västervik ligger bra till. Vi kommer att ta ett investeringsbeslut innan sommaren, säger Andreas Reuter.
Kenersys ägs av den indiska industrigruppen Kalyanigruppen.

Det har förts förhandlingar mellan Västervik kommun och Kenersys under en tid. I början av februari lämnade kommunen ett erbjudande till Kenersys.

— Vi kan erbjuda en industritomt där miljötillstånden redan är klara och kompetent personal. Sedan har vi tagit fram en skräddarsydd utbildning som ligger klar att starta, säger Harald Hjalmarsson, kommunalråd (M) i Västervik.

Har ni erbjudit någon form av ekonomiskt stöd?
— Vi har informerat om att det går att söka ett investeringstöd från Nutek på upp till 20 procent av investeringskostnaden, men inget mer än det, säger Harald Hjalmarson, till Miljörapporten.

Andreas Reuter säger att det i början rör sig om en tillverkningslina, något som kräver 50-80 anställda.
— Men vi ser potential att starta till tre tillverkningslinor, säger Andreas Reuter.

Ni tillverkar ju till exempel turbiner i Tyskland i dag. Finns det planer på att tillverka fler delar i Sverige?
— Det kan bli så att vi börjar tillverka fler delar i Sverige. Den svenska marknaden för vindkraft tror vi kommer att växa rejält framöver, säger han.

Läs mer om Miljörapporten – byggvärldens miljötidning