Nyheter

Debatt i amerikanskt format

Mats Green (M), Civilutskottet debatterade mot Marie Linder, Hyresgästföreningen. Foto: Anna Sjöström

Det var heta debatter, hårda ord och högt tempo när Veidekke ordnade Super Tuesday – en bostadsdebatt mellan blå och röda politiker.

Bostadspolitik tillhör Almedalens hetaste frågor. På amerikanskt presidentvalsmanér ordnade Veidekke en stor debatt, som inramades med allt från popcorn och hamburgare till boxningshandskar och hårda verbala slag.

– Jag följde republikanernas primärvalsdebatt med Trump i våras och fick då idén till en bostadsdebatt i amerikanskt format, säger Lennart Weiss, bostadsexpert och kommersiell direktör på Veidekke och initiativtagare till Super Tuesday.

I den ena ringhörnan stod politiker från de borgerliga partierna, med bland andra KD:s bostadspolitiske talesperson Caroline Szyber som vass debattör. I den andra de röda partierna som ställde upp med duellanter som Carl Schlyter, riksdagsledamot (Mp) och Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Moderator var Alexandra Pascalidou, och politisk expert Marcus Oscarsson. För domsluten stod publiken som viftade med röda och blå flaggor för att välja en vinnare.

Frågor som debatterades var bland annat marknadshyror, strandskyddet, subventioner och hyresrätter kontra ägda lägenheter.

– Vi har haft fantastiska debatter här, och det blev en liten övervikt för det blå laget. Bland debattörerna vägde det jämnt. De bjöd alla på känsla, tempo och slagfärdiga argument, säger Lennart Weiss.

Veidekke har satsat stort på sitt arrangemang i Almedalen.  I år är det fjärde året man är på plats i denna form, och i år handlar 8 av deras 10 seminarium om bostadspolitik.

– Vi har ett stort samhällsengagemang och vill vara en samhällsdebattör. Vi har en stor intern kunskap och tar gärna ställning själva. Men bjuder man in andra att debattera så blir det en väldig energi, säger Lennart Weiss.