Nyheter

Demonstrerar mot <br></br> stoppat bygge

Länsstyrelsen stoppar Mörebyggens schaktningsarbete för en konstgjord sjö i Torsås. 30 av företagets anställda riskerar att förlora jobben om bygget inte får fortsätta, och svarar nu med att demonstrera utanför myndighetens kontor.

Under tisdagseftermiddagen befinner sig Staffan Axelsson, vd för Mörebyggen, på ett möte hos Länsstyrelsen i Kalmar för att diskutera byggprojektet vid Valfridsområdet. Strax utanför väntas anställda på hans företag demonstrera för att visa sitt missnöje med att schaktningsarbetet stoppats.

— Jag förstår att de är upprörda, verkligheten ser ju ut så att jag inte kommer att ha tillräckligt med jobb för att ha kvar samtliga 80 anställda om det här arbetet stoppas. Omkring 30 får vi säga upp, säger Staffan Axelsson till Byggvärlden.

Länsstyrelsen i Kalmar ska ha sagt nej med hänvisning till att byggföretaget måste ha tillstånd från miljödomstolen. Bland annat vill myndigheten att eventuell påverkan på miljön som schaktningen av marken intill Applerumsån som Mörebyggen påbörjat ska utredas.

— Länsstyrelsen kan inte ge tillstånd till anläggandet av sjön med schaktning och dämning eftersom det fattas ett godkännande av fastighetsägare uppströms, säger Anna Aleljung, chef för avdelningen mark och vatten på Länsstyrelsen i Kalmar, till Barometern.

Staffan Axelsson suckar när anledningar till byggstoppet kommer på tal.
— Under första mötet med länsstyrelsen 9 september förra året så sa jag att det inte får bli långbänk av det här beslutet. Men tyvärr har mina aningar besannats. Jag tycker att de borde ha kunnat ge oss besked om vad vi behöver göra för att komma till beslut under de 14 månader vi haft att göra med varandra sen dess, säger han.

Mörebyggen planerar att anlägga en konstgjord sjö och därefter anlägga 10 sjötomter, samt förbereda mark för hyresrätter. Området, som är beläget mitt i Torsås, ska enligt den nuvarande planen få totalt 50 lägenheter.