Nyheter

Den åtalade arbetsledaren var vikarie

Arbetsledaren på Ruukki hade just trätt in som vikarie för den ordinarie arbetsledaren när dödsolyckan inträffade vid Kista Galleria. Det framkom under måndagen i rättegången efter byggraset.

Rättegången vid Solna tingsrätt efter raset vid byggarbetsplatsen vid Kista Galleria gick på måndagen in på sin fjärde dag. Fyra personer står åtalade för arbetsmiljöbrott efter olyckan som dödade en montör och skadade två personer svårt. Raset inträffade när en avväxlingsbalk med för smalt liv gav vika. Samtliga åtalade förnekar brott.

Under måndagen hördes den 64-årige arbetsledaren från Ruukki, som är en av de fyra åtalade. Han berättade att han fick avbryta sin semester när han blev inkallad till bygget vid Kista Galleria. Den första veckan arbetade han som lagbas, men ett par dagar före raset trädde han in som vikarie för arbetsledaren.

Änkan efter den avlidne montören har tidigare berättat för tingsrätten att hennes make hade påtalat för arbetsledaren att balken såg för klen ut.

– Han berättade det för henne på telefon på torsdagen före olyckan. Han ska ha påtalat det för arbetsledaren vid flera tillfällen men arbetsledaren har ignorerat det, berättar Anton Strand, ombud för änkan och hennes två söner.

Men under förhöret förnekade arbetsledaren att den omkomne montören hade påtalat för honom att balken var klen. Han uppgav också att han räknade med att en balk som anländer till ett bygge har genomgått fem kontroller hos konstruktörsfirman och tillverkningsfabriken.