Nyheter

”Den största biograf som vi har byggt”

Jonas Yngfalk, affärsutvecklare på SF Bio, har tagit plats i IMAX-salongen i väntan på premiären. Här finns 431 platser. Foto: Susanne Bengtsson.

Sveriges första IMAX för spelfilm, Nordens största filmduk och exklusiva VIP-salonger.

Filmstaden Scandinavia blir Sveriges – och Skandinaviens – mest moderna biograf när den öppnar i samband med invigningen av Mall of Scandinavia i Solna.

–  Ljudöverhörning är den största utmaningen när man bygger biografer, säger Jonas Yngfalk, affärsutvecklingschef och ansvarig för teknik- och byggfrågor på SF Bio.

Den 12 november invigs Mall of Scandinavia, Nordens största shoppingcenter, i Arenastaden i Solna. Köpcentret kommer att inhysa Sveriges modernaste biografanläggning med en total yta på 9000 kvadratmeter.

– Det här är den största biograf som vi har byggt någonsin, säger Jonas Yngfalk, affärsutvecklare och projektchef på SF Bio.

Anläggningen består av 15 salonger, varav Sveriges första kommersiella IMAX-biograf för spelfilm.

–  Filmduken är 22 meter bred och 11 meter hög och går från vägg till vägg. Den är totalt 247 kvadratmeter, vilket är 58 procent större än Sveriges idag största filmduk, som finns i Uddevalla.

IMAX står för Image Maximun och erbjuder en större och häftigare filmupplevelse. Med en avancerad ljud- och bildteknik och en specialbyggd salong får besökaren känslan av att befinna dig mitt i filmen.

IMax är den största salongen med 431 platser. Just de stora ytorna är en av utmaningarna när man bygger biografer.

–  De utmaningar vi brottas med  är främst bärighet och ljudisolering. Vi bygger väldigt stora ytor, och varje salong blir ett rum i rummet. För att inte ljudet ska höras mellan salongerna krävs extremt mycket isolering. Alla våra rum står på gummiabsorbenter, berättar Jonas Yngfalk.

Den tjockaste väggen mellan två salonger är 1,4 meter för att motverka ljudöverhörning. Isoleringsmaterialet består bland annat av mineralull och metakassetter.

Jonas Yngfalk är byggnadsingenjör och har byggt allt från villor och parhus till hotell och ambassader tidigare. Nu har han ett 15-tal bioanläggningar i Sverige och Norge på sin meritlista.

–  Det är jätteroligt att bygga biografer, särskilt när man själv har ett stort filmintresse.

Peab, som är byggentreprenörer på Mall of Scandinavia, har byggt skalet, golv och tak, medan TL Bygg platsbygger själva biosalongerna.

På Filmstaden Scandinavia satsar man på nytänkande. Utöver IMAX-biografen finns fyra VIP-salonger med tillhörande restaurangdel.  

–  I VIP-biograferna erbjuder vi den ultimata lyxkänslan och en hög komfort. Dagens kunder är stressade och vi är med och slåss om deras tid. För den som vill kombinera biobesök med måltid ska det finnas annat än popcorn att äta.

I VIP-biografen finns välkomstdisk, garderob och ett fullskaligt kök som serverar svenska klassiker men också fingermat, smårätter som man plockar med händerna. Biofåtöljerna i skinn är större, liksom benutrymmet och mellan varje fåtölj finns ett bord att ställa mat och dryck på. Inredningen är lite mer art deco och går mer i purple-skalan än SF:s ordinarie inredningskonceptet.

–  Biobesöken bara ökar i Sverige. 16-18 miljoner biobesök genomförs varje år, Dagens familjer vill gärna roa sig utanför hemmet, göra något tillsammans och gärna titta på storduk. säger Jonas Yngfalk.

 

FAKTA

 • Filmstaden Scandinavia
 • Byggherre: SF Bio
 •  Projektledning: Sweco
 •  Arkitekt: LBE Arkitekt
 •  Byggentreprenörer: Peab, TL Bygg.
 •  Leverantör av biografteknik: Videvox, inkl servrar från Dolby och digitalprojektorer från Barco.
 •  Bioanläggningen: 15 salonger med totalt 1863 platser.
 •  IMAX som har 431 platser och en filmduk på 247 kvm.
 •  4 VIP-salonger med totalt 165 platser.
 •  20 biljettautomater, popcorncentral, läsk-ö, restaurang.
 •  Premiär: Den 12 november premiärvisas Hunger Games Mockingjay part 2.