Nyheter

”Det är en utmaning <br></br>och jag gillar det”

Han har suttit i Drotts koncernledning och är NCC Property Developments nuvarande chef. Snart kliver han på ett nytt tåg. <br></br> — Att få leda helt nya NCC Housing är just en sådan utmaning jag tycker om, säger Peter Wågström.

När Byggvärlden äntligen får till en träff med Peter Wågström blir det med en avsatt tid på 30 minuter. Helst inte en sekund längre. Det är stressigt att vara chef. Speciellt om man ska leda en helt ny organisation, och det är precis vad Peter Wågström ska göra.
— Det handlar bland annat om att få rätt människor på rätt platser och att skapa nya kommunikationsvägar, förklarar han.

Den nya organisationen han syftar på är alltså NCC Housing som ska vara ”färdigbyggd” till januari nästa år. All boendeutveckling, som tidigare skötts inom Construction-enheterna i de nordiska länderna och Tyskland, ska då i stället skötas i det egna affärsområdet NCC Housing.

Själv är Peter Wågström en förhållandevis ung, men erfaren chef från NCC-sfären. I snart två år har han lett NCC Property Development. Han är entusiastisk inför den nya uppgiften.

— Det är ett spännande och intressant jobb. Främst för att jag får vara med och bygga upp en verksamhet. Det är en utmaning och jag gillar det, säger han.

I nuläget är det enligt Peter Wågström fortfarande oklart hur organisationen för NCC Housing kommer att se ut. Arbetet med att sjösätta projektet pågår för fullt.
— Jag har till exempel inga svar på hur många medarbetare vi kommer att behöva än. Jag kan bara säga att det kräver mycket arbete att bygga en ny enhet, upprepar han.

Men är det någon som ska klara av det så är det Peter Wågström. Åtminstone om man får tro Joachim Hallengren, Sverigechef, NCC Property Development. Han har i fyra år ”kamperat med Peter Wågström på jobbet”, som han uttrycker det.

— Konsten att vara en bra ledare liknar lite konsten att baka. Det krävs ett antal egenskaper som är ingredienserna. Sedan måste det till en fingertoppskänsla för att få ingredienserna att bli till någonting bra. Det har Peter Wågström. Han är affärsdriven, analytisk och social. Dessutom har han en enorm energi. Det är bra ledaregenskaper och han vet att använda dem, hyllar Joachim Hallengren.

Men för Peter Wågström innebär jobbet på NCC Housing delvis nya utmaningar. I sin nuvarande position är han fokuserad på kommersiella lokaler. Med NCC Housing blir det i stället bostäder som hamnar i fokus. Det kommer inte att vara några problem med omställningen, säger han.

— Visst är det en annorlunda affärslogik när man bygger för privatpersoner och inte för företag. Vid bostadsbyggande har man kontakt med mer människor som ska ta ställning till om slutprodukten är bra. Men i grunden är det knappast en väsensskild verksamhet, säger han.

Bildandet av NCC Housing sker dock i en lågkonjunktur som påverkat byggföretaget. I år har NCC beslutat om personalneddragningar motsvarande ungefär 1 700 personer. Enligt Peter Wågström innebär de sämre tiderna nya utmaningar.

— Det är klart att lågkonjunkturen påverkar oss. Man kan säga att det krävs ett fokus på andra frågor nu än under en högkonjunktur. Det handlar om att investera smart och att kunna producera på rätt platser. Under en högkonjunktur handlar det mer om att dra alla fördelar man kan så mycket man kan, säger han.

Men hur ska du få fart på bostadsbyggandet?
— Det finns inget svar på det än. För egen del håller jag nu på att lära mig mer om området och först efter det kan jag ge ett svar.

Peter Wågström, som är 44 år, tror att han fått det nya jobbet för att han både har erfarenheter av att utveckla projekt, och av bostadsbyggande, det senare framförallt från tidigare arbetsgivare, som Drott. Han vill dock inte se ledandet av NCC Housing som en ny fjäder i hatten.

— Jag har aldrig sett på min karriär på det sättet. Det handlar bara om att jag är sugen på intressanta utmaningar, säger han.

Har du några generella visioner när det gäller ditt arbete?
— Jag är väl inte den långsiktiga förvaltaren kanske. För mig är det mer intressant att lyfta projekt till nya nivåer.

Peter Wågström

Ålder:44 år.

Familj: Ja.

Bor:Danderyd, utanför Stockholm.

Utbildning: Civilingenjör med inriktning mot lantmäteri.

Karriär: 1991-1998: Olika befattningar inom Skanskas fastighetsverksamhet. 1998-2004: Olika chefsbefattningar inom Drott, sedermera Fabege. 2004-2006: Sverigechef NCC Property Development. 2007-2008: Chef NCC Property Development.

Fritidsintressen: En hel del sport, som alpint, tennis och golf. ”Och så jagar jag lite grann.”

Övrigt: Ordförande för Samfundet för fastighetsekonomi (SFF).

NCC Housing:

En ny affärsenhet inom NCC, jämställd med till exempel NCC Property Development och NCC Roads.

Ska ha hand om all boendeutveckling, som tidigare skötts inom Construction-enheterna i de nordiska länderna och Tyskland.

Blir en nordisk organisationmed landsorganisationer under sig.

”Tas i bruk” i januari 2009.