Nyheter

”Det är helt rätt tänkt”

Byggbolagen gläds åt Stockholms stads besked att tidigarelägga investeringar för att rädda byggjobb. <br></br>— Vi är mycket positiva, säger Johan Karlström, vd och koncernchef för Skanska.

Under tisdagen offentliggjorde den styrande alliansen i Stockholms stad sin avsikt att tidigarelägga flera investeringar för att rädda jobb och stärka den ekonomiska utvecklingen. Det handlar om investeringar på 20 miljarder kronor till nyproduktion av bostäder, infrastruktur och upprustning av bostäder under åren mellan 2009 och 2013.

— Vi är mycket positiva till att Stockholms stad nu väljer att öka sina investeringar i konjunkturnedgången. Det är positivt för sysselsättningen i branschen och vi hoppas att fler kunder väljer att följa detta goda exempel, säger Johan Karlström på Skanska.

Kjell Jansson, vd på Besqab, tycker att det är särskilt positivt att Stockholmsalliansen säger att nya tomträttsavgälder ska sänkas de kommande tre åren till 55 procent.
— Då kan vi få igång hyresrättsbyggande, säger han.

I Stockholmsalliansens programförklaring ingår även en satsning på vissa miljonprogramsområden. De kommande fem åren ska åtta miljarder kronor satsas på underhåll av stadens bostäder, främst i ytterstaden, till exempel Järvafältet, Skärholmen och Bredängsområdet.

Det är en satsning som vinner Kjell Janssons gillande:
— Det är helt rätt tänkt. Det är inte en tillfällig satsning utan något som löper på fem år, dessutom vet man att upprustningen av miljonprogrammet är något som måste göras. Genom att tidigarelägga sådana satsningar kan man se till att behålla folk i byggbranschen så att vi inte tappar lika många som i förra krisen, säger han.