Nyheter

”Det finns inget förslag att dra tillbaka”

Morgan Johansson.

Backa om marknadshyrorna! Det är Vänsterpartiets ultimatum till regeringen.
– Det finns inget regeringsförslag att dra tillbaka, svarar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (s) på en presskonferens på tisdagen.
Västerpartiet har riktat skarp kritik mot marknadshyror och kräver att utredningen om fri hyressättning i nyproduktion läggs ner. Partiet har ställt krav på regeringen om att antingen slopa utredningen eller att sätta sig i förhandlingar med Hyresgästföreningen om ny hyressättning. 

På tisdagen meddelade Vänsterpartiet att de krävde ett besked inom 48 timmar, annars skulle de gå vidare med sitt hot om att väcka en misstroendeomröstning då man saknar förtroende för statsministern. 
Regeringen var snabba att komma med en replik, via Morgan Johansson, på en pressträff på tisdagseftermiddagen där han avfärdade Vänsterpartiets krav.

– Det finns inget konkret förslag ännu. Vi har bara tagit emot en utredning och det går fortfarande att göra justeringar. Senare i höst presenteras regeringsförslaget.

Morgan Johansson inledde med att dementera rena felaktigheter som han menar dykt upp i debatten, som att det byggs för lite bostäder.

– Vi håller på att bygga oss ur en bostadskris och har det högsta bostadsbyggandet på 20 år, när det gäller hyresbostäder har det inte byggts fler på 30 år. Grunden är byggstimulanser i form av investeringsstödet som vi satsat tre miljarder på i år och ytterligare fyra miljarder på nästa år. 

Att marknadshyror skulle omfatta hela hyresbeståndet, och tre miljoner hyresgäster, stämmer inte heller.

– Utredningen om fri hyressättning omfattar bara nyproduktion, vilket är en liten del av det totala beståndet, ner mot en procent.

Morgan Johansson betonar också att det redan förs samtal med Hyresgästföreningen.

– Det finns redan en dialog, men vi måste prata med alla parter, även Fastighetsägarna.

Hotet om att fälla regeringen tycker han är omdömeslöst, särskilt i dessa tider när de redan hanterar två stora kriser i landet; en pandemikris och en ekonomisk kris. 

– Misstroende är politikens mest kraftfulla instrument och måste hanteras med omdöme. Att begära ett misstroendeomröstning mot en regering för ett förslag som inte finns framstår inte som seriöst. 

Nooshi Dadgostar säger i ett pressmeddelande:

– Regeringen väljer att införa marknadshyror och slå sönder den svenska modellen. Sverige befinner sig därför nu i en ny situation, en situation där statsministern inte längre har majoritet i riksdagen. Det är inte något lätt besked att ge, men någon måste stå upp för Sveriges tre miljoner hyresgäster.

Hon anser att den naturliga slutsatsen av det nya parlamentariska läget borde vara att Stefan Löfven prövar sitt förtroende i riksdagen, och på torsdagen meddelade hon att Vänsterpartiet inte längre har förtroende för regeringen. En misstroendeförklaring har lämnats in av SD, och på måndag röstar riksdagen om förtroendet för Stefan Löfvens regering.