Nyheter

Det lilla huset på vägen

Varför hålla på med resväskor när man kan flytta hela huset? Österbergs entreprenad har lyft villor och annat smått eller snarare stort och gott i 26 år. <br></br> — Den största husflytten var nog ett radhus på 32 meter, säger Jan Österberg på

Det sägs att en genomsnittlig svensk flyttar runt tio gånger i livet. Men hur ofta flyttar ett hus? Faktiskt fler gånger än man kan tro. I Sverige finns det flera företag som specialiserat sig på att flytta allt från villor till ladugårdar och lagerlokaler. Ett av företagen är Österbergs entreprenad.

— Min specialitet är att flytta hela hus. Det är så tråkigt att trasa sönder hus för att sedan bygga upp dom igen, säger Jan Österberg.

Att lyfta och flytta hela hus kan låta som en komplicerad operation men Jan Österberg anser att det hela är ganska enkelt.

— Du gör hål i grunden, sticker in balkar och några domkrafter. Sedan trycker du till. Det enda som egentligen kan försvåra arbetet är blöta grunder och trånga källare. Då sjunker domkrafterna och vi får det svårare att komma in under huset, säger han.

Faktum är att människorna som bor i villan, för det är oftast villor som blir flyttade, kan bo kvar under arbetet.

— Visst kan det luta lite men det ska vara beboeligt. Och i princip plockar vi aldrig ut någonting. Själv har jag fikat i en villa under själva transporten. Det var trevligt, skrattar han.

Under ett år brukar Österbergs entreprenad kunna flytta på ungefär fem hus och göra ytterligare några huslyft när till exempel en källare ska byggas till. I genomsnitt tar det tre veckor att ta ett hus från en plats till en annan. Själva transporten brukar bara ta någon dag i anspråk, även om det oftast går långsamt.

— Vi brukar väl köra i 10 kilometer i timmen fast det kan gå snabbare. En gång körde vi i 70 kilometer i timmen. Egentligen kan vi flytta ett hus hur långt som helst. Det som hindrar är vägförhållandena. Till exempel kan man oftast inte köra ett hus under korsande broar eller ledningar, säger han.

För Jan Österberg är husflyttning någonting han fått med sig sedan barndomen. Hans pappa höll på med det. Och nu har hans son startat ett eget företag som sysslar med: att flytta hus. Själv är han egen företagare som hyr in arbetskraft när det behövs.

— Det är en himla kul verksamhet, även om jag känner att det börjar bli dags att gå vidare. Jag är sugen på att bli bonde, säger han.

Slutligen några korta frågor. Varför vill man flytta ett hus?
— Oftast är det för att en väg ska dras där huset står. Eller så har tomten styckats av.

Vad väger en genomsnittlig villa?
— Det kan variera från 45-100 ton.

Vad kostar det att flytta ett hus?
— Ungefär 300 000 kronor.

Österbergs entreprenad

Grundat:1982.

Hemort: Nygård.

Antal anställda: 1.

Omsättning 2007: Cirka 1,5 miljoner kronor.

Affärsidé:Att lyfta och/eller flytta hela byggnader. På trailer eller manuellt med trärullar.