Nyheter

Det livsfarliga slarvet

Höghöjdsarbete utan skydd är vanligt i byggbranschen. Byggvärlden kan med nya bilder avslöja säkerhetsslarvet. <br></br> — Det jag ser på bilderna är allt annat än bra, säger Tommy Lundin på Arbetsmiljöverket.

På ett bygge vid Sveavägen, mitt i Stockholm, går en byggnadsarbetare ner för ett sluttande tak. Han är högst upp på ett sjuvåningshus och bär ingen säkerhetssele. När han har tagit sig nerför taket går han in bakom byggnadsställningen.

Det här är ju en kort situation där mannen bara förflyttar sig. Spelar det någon roll för säkerheten?
— Det är inte acceptabelt. Det är hur lätt som helst att snubbla till och falla sju våningar. Ser vi sånt här sätter vi ett omedelbart förbud med vite att man inte får utföra sådan här typ av arbeten, säger Tommy Lundin, arbetsmiljöinspektör.

Jim Åderman, säljansvarig på Veckholms Plåt- och Entreprenad som lägger om taket på huset, säger att byggnadsarbetaren har gått på grannfastigheten, utanför arbetsområdet, och att han nu ska prata med de anställda.

— Det där är inte rätt. Vi har inget på den andra fastigheten att göra.

På Kvarnholmen utanför Stockholm bjöd JM in medier i början av april för att se när taket på en 100 år gammal silo lyftes av. Men att flera byggnadsarbetare stod på en plattform som saknade säkerhetsräcke på ena sidan uppmärksammades inte. Avståndet till plattformen nedanför var mellan sex och åtta meter.

Kuab, som ägs av JM och KF Fastigheter, är byggherre för ombyggnaden av silon. Erik Holmgren, Kuabs projektledare för rivningsarbetet, beklagar det som hänt.

— Det här är inte acceptabelt och vi har gjort fel. I grunden har vi både en arbetsmiljöplan och en rivningsplan som identifierar risker med arbetet. Men här har vi brustit, säger han.

I Gubbängen bygger Familjebostäder hyresrätter intill tunnelbanan. När Byggvärlden passerar pågår lyft av väggelement. Byggnadsarbetarna, ett par av dem utan hjälm, har cirka sex meters fallhöjd ner till schaktbotten intill huset. Skyddsräcke finns uppsatt, men inte åt alla håll, och några byggnadsarbetare befinner sig precis intill kanten utan säkerhetssele.

Besqab ansvarar för projektering och byggledning vid bygget och Strängbetong sköter monteringen.
— Jag blir så besviken. Det är så jävla tokigt, jag blir så arg, säger Tommy Liefvendahl, kvalitets- och säkerhetsansvarig på Strängbetong, när han får se bilderna.

De två montörerna som arbetar intill kanten är sedan tidigare uppsagda på grund av arbetsbrist. En av dessa är skyddsombud. De som har befunnit sig på bygget utan hjälm kommer att få en skriftlig erinran, uppger Tommy Liefvendahl. Strängbetong ska också hålla samtal om säkerheten med samtliga på bygget.

Förra året inträffade åtta dödsolyckor på grund av fall av person, enligt Arbetsmiljöverket.

Fakta / Säkerhetskrav

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska det normalt finnas skyddsräckeneller annan liknande skyddsutrustning om nivåskillnaden är två meter eller mer.

Skyddsräcken kan också behövas vid mindre nivåskillnader, till exempel om det finns vatten nedanför eller uppstickande armeringsjärn som man kan falla på.

Om det av någon anledning inte går att ordna säkerheten med hjälp av räcken, ska man i stället använda personlig skyddsutrusning, till exempel säkerhetssele med lina.

Fakta / Antal dödsolyckor

Antalet anmälda dödsolyckor bland anställda och egenföretagare 2006-2008:

Näringsgren

2006

2007

2008

Byggverksamhet

11

16

17

Jakt, jord- och skogsbruk

9

17

12

Tillverkning

11

7

11

Transport och kommunikation

13

9

9

Orsaker

2006

2007

2008

Förlorad kontroll över fordon

31

34

24

Ras, fall, glidning av föremål

3

9

12

Fall av person

13

10

8

Bristning av material

4

1

5

Totalt antal dödsolyckor

68

75

67

Källa: Arbetsmiljöverket