Nyheter

”Det saknas 20 miljarder”

De närmaste fyra åren finns byggplaner på 900 000 kvadratmeter butiksyta i Stockholm, samtidigt som Handelns utredningsinstitut kraftigt skriver ner sin prognos för detaljhandelns utveckling. Om alla planerade byggprojekt blir av saknas det enligt institu

Bara i Stockholms innerstad slåss mer än 10 gallerior om samma kunder och i stadens ytterområden finns ytterligare minst 20. I går meddelades att Sundbybergs bygge av en ny galleria äventyras, eftersom finansieringen inte är klar. En logisk händelseutveckling, bedömer Fredrik Kolterjahn, analytiker på Handelns utredningsinstitut, HUI:
— Alla planer kommer inte att förverkligas, det skulle vara absurt, säger han till Dagens Media.

Tidningen går igenom investeringarna som gjorts i media och marknadsföring samt utbyggnader som gjorts av ägarna till 13 gallerior och handelsplatser i Stockholm.

Enligt HUI skulle det krävas en tillväxt på 40 miljarder kronor på fyra år om samtliga planerade byggprojekt i Stockholm blir av.
— På kort sikt kommer det att finnas ett överflöd av butiksyta, men på lång sikt är vi inte oroliga. I dagens konjunkturläge är alla butiker och gallerior känsliga, och framför allt de som gör nyinvesteringar, säger Fredrik Kolterjahn, till Dagens Media.