Nyheter

Digitalt familjeföretag växer

Christer, Jesper och Elisas Eriksson. Foto: Susanne Bengtsson

En het kontorsmarknad.

Delegering.

– Och inte minst digitalisering.

Det är de främsta förklaringarna till byggnadsfirman C.Eriksson Byggs snabba tillväxt.

C.Eriksson Bygg har varit verksamma sedan 1988 och har genom åren utvecklats till en etablerad byggare på Stockholms bygg- och fastighetsmarknad, för såväl större uppdrag som mindre servicejobb.

Idag är företaget nischat på kontorsanpassningar samt ombyggnationer av restauranger och butiker. Kunderna består av stora fastighetsägare. 90 procent av alla uppdrag finns innanför tullarna i Stockholm. Företaget erbjuder byggledning, byggsamordning och har egna snickare och elektriker.

Christer Eriksson startade bolaget 1988 och har varit den som hållit i alla trådar på firman, men för två år sedan anslöt sonen Elias Eriksson som projektledare i familjeföretaget, efter att tidigare ha jobbat på konsultsidan.

– Jag har gjort allt, från intern administration, till att räkna på projekt och driva projekt. Nu är vi fyra stycken som kan hålla i projekten. I och med att jag vågade släppa taget kunde vi växa, säger Christer Eriksson.

De senaste två åren har företaget dubblat antalet anställda – och är nu 14 stycken – samt ökat omsättningen med 150 procent från 2014 till 2016. Med en större och vassare organisation har C.Eriksson Bygg kunnat ta på sig fler och större jobb.

– Redan efter halva året har vi slagit 2016 års omsättning och det ser ut som om vi kommer att passera 60 miljoner för 2017, ett drömmål för oss, säger Elias Eriksson.

En annan framgångsfaktor har varit att man digitaliserat verksamheten, bland annat genom att köpa in ett nytt projektverktyg.

– Vi har satsat på nya it-system för tid-, löne- och projektrapportering, men också för attestering och fakturering. I stort sett allt sker digitalt och vi har avskaffat pappersarbetet. Det spar tid och skapar ordning och reda, säger Christer Eriksson.

– Vi har gått all in och använder Bygglet för tidsregistrering, projekthantering, offerter och fakturering. Alla fakturor scannas in och levereras digitalt, säger Elias.

I företaget arbetar även Christers son Jesper, bror med Elias, som började driva elverksamheten på firman för tre år sedan. Han ser också fördelar med det nya projektverktyget.

– Vi använder även appen för att stämpla in och ut på byggena. Vi har krav på att våra underentreprenörer ska ha smartphones för att kunna registrera sig.

Att jobba ihop inom familjen ser de bara som positivt.

– Vi är ett riktigt familjeföretag. Vi umgås både på jobb och fritid, säger Christer.
 

FAKTA

  • Har varit verksamma sedan 1988. Blev aktiebolag 1996.
  • Utför bygguppdrag till företagskunder och fastighetsägare i Stockholm med omnejd. 90 % av uppdragen finns i Stockholms innerstad.
  • Har 12 anställda i byggföretaget C Eriksson Bygg och två inom elverksamheten, Cejbe. Det är en fördubbling av antalet anställda på två år.
  • 2015 omsatte företaget nästan 20 miljoner kronor. 2016 ökade man till 32 miljoner, och hittills i år har man omsatt 42 miljoner. Målet är att nå upp till målet 60 miljoner kronor i år.
  • Kontoret finns vid Fridhemsplan på Kungsholmen.