Nyheter

Dolt fusk på Mall of Scandinavia?

Bygget av Mall of Scandinavia blev dyrare än planerat och nu påstår Uppdrag Granskning att det pågått ett omfattande fusk med bland annat löner. Foto: Susanne Bengtsson

Kvällens Uppdrag Granskning kommer, enligt SVT, att avslöja ett omfattande fusk med arbetstider, löner samt hot mot personer som velat gå med facket på Peabs storbygge Mall of Scandinavia.
Detta genom att det funnits ”hemliga bolag” som anlitats för bemanning.

Uppdrag Granskning kommer i sitt nästa program, som sänds ikväll, onsdag,  klockan 20.00 i SVT1, enligt uppgift att avslöja omfattande fusk med byggarbetare på sin största arbetsplats Mall of Scandinavia.

Det ska handla om löner på 25-30 kronor i timman, arbetstider på 48 timmar i sträck och ett omfattande amfetaminmissbruk för att klara de långa arbetspassen.

Uppdrag Granskning har talat med flerar om arbetat med byggnation och byggstädning, som vittnar om möten med andra som haft samma arbetsuppgifter men betydligt lägre lön.

Man intervjuar också någon som berättar om hur man frivilligt arbetat 48 timmar i ett sträck och tagit amfetamin för att klara det.

Det finns också ett inspelat telefonsamtal där en chef för ett av dessa dolda bemanningsföretag enligt uppgift trakasserar en anställd som vill gå med i facket och ta sommarsemester.

Samtalet avslutas med att personen säger att han skulle anställt mannen om han vetat att han ville vara med i facket, ett uttalande som i så fall är direkt olagligt.

Anklagelserna är naturligtvis mycket allvarliga och Peab svarar enligt Uppdrag Granskning i ett mail att man inte känt till detta, och att om man hade gjort det så hade man agerat.