Nyheter

Dom gav Byggnads rätt till bojkott av oseriöst företag

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads. Bild: Byggnads

Byggnads fick rätt i arbetsdomstolen efter att man uppmanat företag anslutna till Byggföretagen att avsluta sina avtal med ett Skåne-företag som gjort sig skyldig till flera brott mot kollektivavtalet.

Enligt Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin är domen ett viktigt klargörande.

–Vi får och ska använda alla till buds stående medel för att hindra oseriösa företag från att verka i vår bransch. Arbetsdomstolen visar tydligt att vi har full rätt att tillämpa de verktyg som finns i våra kollektivavtal, säger han.

Byggnads har i utredningar visat att företaget från Skåne gjort sig skyldig till flera brott mot kollektivavtalet. Bland annat betalade deras polska underleverantör löner på endast 25 kronor i timmen efter skatt.

Med stöd av utredningen begärde sedan Byggnads att de medlemsföretag i bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen som anlitat PME som underentreprenör skulle häva sina entreprenadavtal med företaget. Något som också gjordes.

Detta fick i sin tur företaget att stämma Byggnads i arbetsdomstolen för otillåtna stridsåtgärder. En stämning som nu arbetsdomstolen alltså avslagit.