Nyheter

Döms för stulna produktionsrecept

Senaste konkurserna inom byggbranschen. Foto: Getty images
En dom har fallit i Darmstadts regionala domstol i tvisten mellan golvtillverkarna Silika och Acrylicon. Foto: Getty Images

Det norska golvbeläggningsföretaget Acrylicon Polymers har tidigare anklagats för att ha drivit industrispionage mot konkurrenten Silikal. Nu har Acrylon och en av bolagets produktionschefer dömts till skadestånd och till  att överlämna äganderättsskyddade produktionsformler som de påstås ha stulit från konkurrenten.  

Två domslut har fallit i Darmstadts regionala domstol i tvisten mellan golvtillverkarna Silika och Acrylicon, skriver norska Byggfakta.  

Bland annat har en produktionschef på Acrylicon Polymers GmbH, dömts att överlämna äganderättsskyddade produktionsrecept och andra konfidentiella dokument till Silikal GmbH. Bolaget döms också att betala skadestånd.

Den dömde produktionschefen hade fört med sig hemliga dokument och data från Silikal till Acrylicon Polymers GmbH. Han hade varit anställd av Silikal i många år, senast som verksamhetschef, innan han flyttade till Acrylicon Polymers 2014, skriver Byggfakta Norge och hänvisar till ett pressmeddelande från Silikal. 

Den regionala domstolen i Darmstadt har i två domar angett att det endast var möjligt för Acrylicon att tillverka akrylhartsprodukter vid anläggningen i Neustadt-Glewe till följd av den illojala och olagliga användningen av hemliga produktionsrecept, konfidentiella dokument och hemliga specifikationer för råvaror, såsom den tidigare verksamhetschefen hade förskingrat.

Silikal, en världsomspännande tillverkare av konsthartssystem för skydd av industrigolv, byggnader och infrastruktur, och konkurrenten Acrylicon Polymers har haft en långvarig tvist om påstådd olaglig användning av hemliga produktionsrecept, och har även en långvarig internationell historia av konflikter med pågående tvister i USA.

– AcryliCon Polymers GmbH bestrider påståendet att de har använt recept som påstås ägas av Silikal, samt ytterligare felaktiga fakta och påståenden från Silikal. Besluten har överklagats och inte verkställts, säger General Manager Acrylicon Norway AS, Monika Leistad Evensen, till Byggfakta Norge.

Norsk golvproducent beskylls för spionage: Läs mer här>>