Nyheter

Drabbad av bluffligan: ”Man är väldigt utsatt”

KJ Byggnads AB i Munkedal blev utsatta för bedragare. Vid fyra tillfällen försökte personer hyra skyliftar och grävmaskiner i företagets namn. <br></br> — Man är väldigt utsatt, säger Claes Johansson vd på KJ Byggnads AB.

Det började med ett märkligt telefonsamtal från en hyrfirma i Göteborg.

— De sa att de tyckte det verkade lite konstigt och frågade om vi verkligen ville ha skyliften levererad till en viss plats. Jag sa nej, vi har inte ens några jobb i Göteborg och vi har inte beställt någon skylift, säger Claes Johansson på KJ Byggnads AB med 21 anställda.

Den gången lämnade inte hyrfirman ut någon skylift till dem som uppgav att de representerade KJ Byggnads AB. Men vid tre andra tillfällen lyckades tre personer lura till sig en skylift och två grävmaskiner genom att säga att de kom från KJ Byggnads AB.

— Vi fick en räkning från Göteborgs uthyrnings AB på en hyrgrävmaskin och då ringde jag och sa att vi inte hade hyrt någon. Sedan hörde jag inget från dem, säger Claes Johansson.

Efter det ringde det någon från Peters Lift och Maskin AB i Göteborg och Motorplatsen i Osby HB. De hade hyrt ut en skylift och en grävmaskin till någon från KJ Byggnads AB och undrade när den skulle återlämnas.

— Då anmälde jag det till polisen. Jag tyckte det var konstigt att de lämnat ut en dyr grävmaskin till någon som sa att de kom från oss. Jag har aldrig hyrt hos dem och de känner inte mig, säger han.

Han tycker att uthyrningsfirmorna borde ta organisationsnummer och ringa någon på företaget och dubbelkolla när någon hyr första gången.

— Knackar jag någon på ryggen på stan och ber om hundra kronor får jag inga pengar men vem som helst kan gå in och hyra en skylift för 100 000 kronor utan att det sker någon kontroll, säger Claes Johansson.

I den stora bedrägerihärvan i Västsverige är en person åtalad för att ha utgett sig för att komma från KJ Byggnads AB och hyrt en grävmaskin. En grävmaskin som sedan sålts för 300 000 kronor.