Driftig vd firar aktuell 25-åring

Driftig vd firar aktuell 25-åring
Ninna Engberg är vd för Stockholm Globe Arenas. Foto: Anna Sjöström.

I februari fyller Ericsson Globe 25 år. På den tiden som Globen har funnits har evenemangsområdet utvecklats och växt. Och utvecklingen har bara börjat, om man får tro Ninna Engberg, vd för Stockholm Globe Arenas, som sköter driften av alla arenor på Globenområdet.

I slutet av augusti förra året invigdes Tele2 Arena med en stor fest. Men det betyder inte att Ninna Engberg kunde känna sig nöjd och njuta av känslan av ett avslutat projekt.

– Självklart kände jag mig oerhört stolt och glad när arenan stod klar. Det är så många som arbetat hårt med den och gjort ett fantastiskt jobb, men för egen del blir jag uttråkad när det inte händer något och jag tänker framåt hela tiden. Så fort en sak är avslutad vill jag ta tag i nästa, säger hon och skrattar.

Och ”nästa grej” i det här fallet var det nya biljettsystemet som infördes i slutet av 2013 och frågan om Hovets framtid.

– Det har varit mycket fokus på de nya arenorna, men samtidigt får vi inte glömma de gamla. De fyller sin funktion och har stor potential i framtiden. Hovet är ju en viktig arena för både idrott och konsert men det finns renoveringsbehov. En renovering kan ibland ta lika lång tid som att sätta dit en ny byggnad men det är upp till fastighetsbolaget och staden hur de vill göra. Det viktiga för mig är att vi kan fortsätta erbjuda en mindre arena för idrott och underhållning med väldigt bra närhet för publiken.

Vad är skillnaden mellan den nybyggda Globen och Globen i dag?

– Trots kontinuerliga moderniseringar av Ericsson Globe har den ju i dag utvecklats till att inneha kultstatus vilket är jättekul, men precis som när den byggdes är det ju världens största sfäriska byggnad. Så en del är detsamma medan annat är helt nytt, säger Ninna Engberg.

Globens födelsedag ska uppmärksammas på något sätt, men Ninna kan just nu inte berätta hur. Stockholm Globe Arenas ägs av det amerikanska bolaget AEG Facilities och driver Tele2 Arena (som har 30 000 sittplatser), Ericsson Globe (13 000), Annexet (3 500) och Hovet (8 000). Under ett år räknar de med cirka 2,1 miljoner besökare på området. Med nya Tele2 Arena kommer besökssiffran förmodligen att stiga.

– Här finns stor potential. Om 25 år tror jag att området är en del av Stockholms underhållningscentrum och jag tror att det blir ett ställe man åker till även om det inte är några evenemang här.

Hur hoppas du det ser ut här om 25 år?

– Då är torget inglasat, det finns ett nytt Hovet, shoppingcentret har utvecklats och det är mer och liv rörelse här än i dag. Och personligen skulle jag gärna se en skridskobana här och kanske en skateboardramp, så att vi får en härlig blandning av människor i området. Vi måste vara anpassningsbara och man kan också tänka sig att det till exempel anordnas festivaler på området.

Hur är du som chef?
– Jag är rak och tydlig. Jag gillar att arbeta i team och eftersom jag är tävlingsmänniska så arbetar jag resultatorienterat. Jag är en operativ vd och tycker om att vara där det händer. 

Ninna Engberg berättar att hon haft många bra chefer som stöttat och drivit på henne, men drivet som får henne att hela tiden tänka framåt fick hon redan under sin uppväxt.
– Pappa var tuff på det sättet att han inte pjåkade, utan han tyckte att man skulle jobba och alltid ha något på gång. Jag har honom att tacka att jag blev så driftig som jag är. 

Vad drivs du av?
– Av att se nya möjligheter och komma på vad nästa steg ska bli. Jag tycker att vi i dag kan leverera arrangemang i världsklass, men jag vill att vi ska bli bäst. 

Fakta

Namn: Ninna Engberg

Gör: Vd för Stockholm Globe Arenas

Ålder: 51 år

Familj: Ja, och den är stor.

Intressen: Jag är idrottstjej och sport har alltid varit ett stort intresse. Jag är extremt sportintresserad och om jag inte tittar på sport så utövar jag det själv. Jag har spelat bandy på högsta nivå och numera spelar jag golf, går på gym, spelar tennis och springer. Träningen är ett sätt för mig att rensa hjärnan.

Tidigare jobb: Är utbildad ekonom, men har jobbat nästan uteslutande inom media, bland annat på tv-sporten med rättigheter och sponsring, säljare inom Dagens Nyheter och Bonniers, vice vd för MTG, vd för Radio och tv Luxemburg och var med och startade TV4:s konceptavdelning.

Gör helst en ledig dag: Arbete och ledighet flyter ihop i mitt liv, men när jag har tid älskar jag att vara ute i naturen.

Drömbokning för ett musikevenemang: Att få se Rolling Stones på Tele2 vore häftigt. De är lite av ett kultband och jag tror att både unga och äldre tycker om dem.

Drömbokning för ett sportevenemang: Att få se Alexander Gustafsson gå en titelmatch i UFC vore stort. Han är större än vad många svenskar kanske känner till.

 

Ericsson Globe i siffror:
1986, 10 september,togs det första spadtaget på bygget.
2,5 år tog det att bygga Stockholm Globe Arena och den invigdes 19 februari 1989.
85 meter är den invändiga höjden och diametern är 110 meter. Globen är därmed världens största sfäriska byggnad.
40 år skulle det ta att fylla hela byggnaden med vatten från en enda kran. (Om man nu skulle vilja göra det…)
2009 blev Ericsson samarbetspartner, vilket innebar att de bland annat fick namnrättigheterna.
16 000 personer är publikkapaciteten på. (Publikrekordet innehas av Metallica.)
2010 invigdes Skyview, gondolerna som tar dig upp på Globens topp, 130 meter upp.
Källa: Stockholm Globe Arenas

Relaterade artiklar

Nattklubb och Stockholms första riktiga korvrestaurang i Tolv Stockholm
Sista luckan på Tele2 Arena
Mats Bergquist tillbaka på NCC