Nyheter

Dubais regering tar krafttag mot fastighetskrisen

Dubais regering betalar 4,1 miljarder dollar för att täcka skulder hos fastighetsutvecklaren Nakheel.<br/> Beskedet väntas lindra oron för en svajande finans- och byggmarknad i landet.

Oron i Dubai startade för ett par veckor sedan då den statliga koncernen Dubai World begärde betalningsuppskov på sina skulder. Händelsen var den senaste av en lång rad som pekade på en byggbransch, drabbad av det senaste årets ekonomiska svacka. Byggvärlden har tidigare rapporterat om byggsatsningar som kommit av sig och personalneddragningar i området, bland annat hos det svenska teknikkonsultföretaget WSP.

Men nu rycker Dubais regering in med 4,1 miljarder dollar, rapporterar AFP. Åtgärden har möjliggjorts genom att regeringen i Abu Dhabi bestämt sig för att stödja sin granne med 10 miljarder dollar.

Efter beskedet steg Dubaibörsen med 10,1 procent vid dagens öppnande, men problemen är inte över för det.

– Det positiva med det här beskedet är att det tar bort de värsta osäkerheterna, men i grund och botten har lite förändrats vad gäller Dubais finansiella problem, säger Fahd Iqbal från den regionala banken EFG-Hermes, till AFP.

Enligt AFP ligger den totala skulden för Dubais regering och dess statliga bolag på mellan 80 till 100 miljarder dollar.