Dubbel styrka av hälften stål

Dubbel styrka av hälften stål
Det är bara hälften så mycket stål – men armeringen blir lika stark ändå. Här är hemligheten som kan spara tid och pengar på bygget.

Nystartade Cellfab i Kalix utvecklar en helt ny typ av armering för betong, asfalt eller andra material. Tekniken kallas cellarmering och består av rader av sammanlänkade ringar som byggs ihop i önskad form. – Cirkeln är den starkaste geometriska figur som finns. Med vår metod kan man mer än halvera mängden stål och ändå få samma hållfasthet, säger medgrundaren och innovatören Johan Persson. Mindre stål ger en miljövinst och sänker såväl kostnad som vikt. En annan fördel är att länkstrukturen ökar armeringens seghet. Det gör att man kan använda höghållfast stål, som ger större lastförmåga men som brukar vara för sprött för armeringar. Arbetskostnaden minskar eftersom man slipper kapa och böja till armeringsjärn, och arbetet med att bygga gjutformar förenklas eftersom cellarmeringen hjälper till att ta upp trycket från betongen innan den härdat. Tanken är att cellarmeringen ska levereras i färdiga sektioner som kunden bygger ihop för att skräddarsy armeringen till den konstruktion som ska förstärkas. Den patentsökta tekniken ska nu ut på marknaden. – Traditionellt kastar man in mer stål när man vill öka hållfastheten och det är en utmaning att bryta den vanan, säger Johan Persson. Därför vänder företaget sig i ett första skede till prefab-fabriker som exempelvis tillverkar betongslipers, -pålar och lättbetong. Samtidigt planerar företaget att starta en fabrik för tillverkning i mindre skala i Töre utanför Kalix. Då måste man först ta in kapital. Nu startar både svenska och utländska storbolag i byggbranschen tester med Cellfabs teknik. Några namn avslöjas inte, men det rör sig om tillämpningar inom lättbetong och prefab.

Vann Venture Cup Nord och kom tvåa i riksfinalen

Cellfab vann i början av maj region-finalen i Venture Cup Nord och belönades med 50 000 kronor.

I slutfinalen i den rikstäckande entreprenörstävlingen Venture Cup kom företaget på andra plats och tog hem en prissumma på 100 000 kronor.

Relaterade artiklar

Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet
Bygger Vänersborgs nya tingsrätt