Nyheter

Dubbelt i topp för Bravida

Foto: Bravida

Med statistik från Byggfaktas databas har vi vaskat fram topplistor som visar vilka ventilationsentreprenörer och rörinstallatörer som var mest anlitade under 2020. På förstaplatsen på båda listorna hittar vi branschjätten Bravida.

– Det känns alltid bra att toppa en lista. Det betyder att vi har mycket att göra framöver, säger vd och koncernchef Mattias Johansson.

Byggfakta har utifrån organisationsnummer samt namn på koncern sammanställt vilka rörinstallatörer ventilationsentreprenörerna som hade flest projektuppdrag på projektmarknaden b2b under 2020. Bravida toppar båda listorna och enligt Mattias Johansson är det ingen tillfällighet.- Vi jobbar fokuserat på de lokala marknaderna där vi finns för att tillmötesgå våra kunders behov. Vi satsar också mycket på att kompetensutveckla vår personal. Det är viktigt att ha det bästa laget. Det är så man blir marknadsledande, säger han.

Hur är Bravidas verksamhet uppbyggd?

– Vi finns i de fyra nordiska länderna, Sverige, Norge, Danmark och Finland och jobbar med alla installationer och system som man behöver för att få en fastighet att fungera. Vi har fyra divisioner i Sverige som är indelade i ett antal regioner med totalt 300 avdelningar i koncernen. Det är i avdelningarna händer. Det är där som man har ansvar för den lokala marknaden. Vi fyller hundra år nästa år och företaget har vuxit både genom organisk tillväxt och förvärv.
 
Vilka allmänna trender ser du i branschen?
– Hållbarhet är viktigt för alla. Vi har en tydlig strategi att vi ska hjälpa våra kunder att bli mer hållbara. Om vi bygger nytt, renoverar eller gör service så är den anläggningen mer hållbar när vi åker därifrån än när vi kom. Det är allt från att byta fläktar, pumpar, belysning så blir det både bättre och mer energieffektivt och hållbart så den trenden är tydlig.

Hur har ni påverkats av coronapandemin?

– Tittar man fram till kvartal tre så har vi en tillväxt under 2020 och vi har ökat resultatet. Vår bransch är lite sen i cykeln så jag skulle gissa att första halvåret 2021 blir avgörande för utvecklingen framåt. Men vi har en bra orderstock. Det som är lite annorlunda den här gången är att det är serviceverksamheten som gått ner något i aktivitet och entreprenad som är brukligt. Det hänger väl ihop med att kunder inte vill ha besök av externa hantverkare. Eller att de jobbar hemifrån och då faller en del jobb bort. Än så länge har det varit förvånansvärt stabilt.
 
Tror du att det byggs upp ett behov som man kommer ta igen när pandemin lagt sig?
– Det tror jag till vissa delar men en del är nog förlorad service med tanke på att lokaler stått tomma. Man behöver exempelvis inte byta ventilationsfilter när ingen varit där.

Vad är viktigt för Bravida och branschens utveckling framöver?

– Jag tror att hållbarhetsfrågorna kommer bli till och med ännu viktigare än vad de är idag. Vi vill leda hållbarhetsutvecklingen i branschen. Det är det många som vill men vi försöker leva som vi lär. Vi fokuserar på att leverera hållbara tjänster till kunderna men ställer också om företaget så att det blir mer hållbart. Vi jobbar exempelvis med att ställa om alla bilar, både servicebilar och tjänstebilar, till bättre alternativ. Vårt mål är att innan 2025 ska 30 procent av vår servicebilflotta, som är en av de största i Sverige, vara icke fossildrivna bilar. Vi är ett av de första företagen som satt ett sådant mål. Hållbarhetsfrågorna är centrala för hela branschen, säger Mattias Johansson.

Fakta:
Antal anställda: 12 000 i Norden varav cirka 6500 i Sverige.
Omsättning: 21 miljarder under tolv månader fram till Q3 2020. Sverige står för elva miljarder.

Läs topplistorna i separata artiklar