Nyheter

Dubbla priser för Discus

Discus i Nacka. Bild: Belatchew Arkitekter

Discus, Nacka stads nya landmärke, har tagit hem två internationella arkitekturpris under november, World Architecture News Awards samt Arcitecture MasterPrize. 
Discus är ritad av Belatchew arkitekter.

Discus korades till vinnare i årets upplaga av World Architecture News Awards, WAN Awards, som gick av stapeln i London den 20 november.
WAN Awards är en världens största arkitekturtävlingar och årets upplaga är den tionde i ordningen. Discus tog hem priset inom kategorin ”Future Projects: Residential” i konkurrens med bidrag från Chicago, Louisiana, Miami och Teheran.

– Vi är stolta och glada över att Discus ska byggas här i Nacka. Discus är ett fint exempel på ett högt hus med spännande arkitektur som kommer att bidra till Nackas nya, urbana silhuett, säger Nina Åman, stadsarkitekt i Nacka kommun, i ett pressmeddelande. 

Discus har även fått en utmärkelse av det amerikanska Architecture MasterPrize, ett internationellt pris inriktat på att visa upp och främja exceptionell talang, och som lyfter värdet av konsten och vetenskapen inom arkitekturen. Discus tog hem en utmärkelse inom kategorin ”Mixed Use Architecture” och kommer att visas upp i den vinnarutställning AMP arrangerar i Guggenheim Bilbao under 2019.

– Vi är oerhört stolta över den internationella uppmärksamhet Discus röner och ser fram emot det fortsatta arbetet där vi tillsammans med Nacka kommun utvecklar projektet, säger Rahel Belatchew, vd, grundare och chefsarkitekt, Belatchew Arkitekter.

Discus har formgivits av Belatchew Arkitekter på uppdrag av Sveafastigheter Utveckling som i sin tur kommit överens med Nacka kommun om en markreservation för uppförandet av ett nytt landmärke i Nacka stad.

– Nacka stad ska vara nyskapande och detta pris är en bekräftelse på att vi tänkt rätt. Större delen av staden kommer att vara traditionell stadsbebyggelse men det blir spännande att bryta av med denna höga, spektakulära, redan prisbelönta byggnad, säger Cathrin Bergenstråhle (M), miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande.