Nyheter

Dubbla priser till NCC:s projektchef

Ulf Brolin, projektchef på NCC, tog hem dubbla priser på Betonggalan. Har gratuleras han av branschkollegor i samband med prisutdelningen på Waterfront i Stockholm.

Betonggalan firar 10 år, och på torsdagen delades priser ut i flera kategorier på Waterfront i Stockholm.

Galans stora vinnare blev Ulf Brolin, projektchef på NCC, som tog hem två priser, bland annat vann han folkets röster i form av det nyinstiftade Johan Silfwerbrandpriset.

1 500 gäster och 40 utställare samlades på Stockholm Waterfront under temat ”Future” på torsdagen. Priset ”Roger”, uppkallat efter Tidskriften Betongs chefredaktör Roger Andersson, som grundade Betonggalan, delades ut i nio kategorier, samt ett röstningspris.

Samtliga vinnare utses av respektive jury, men nytt för i år var ett röstningspris som sträckte sig över alla kategorier. Det är uppkallat efter professor Johan Silfwerbrand på KTH och heter således Johan Silfwerbrandpriset. Årets vinnare där blev Ulf Brolin, NCC.  

Ulf Brolin tog även hem kategorin Årets Betongentreprenör. Priset vann han för sina insatser med Nya Vattentornet i Helsingborg.  

– Det är otroligt häftigt att få jobba med en sådan här byggnad, det har inte ofta det byggs nya vattentorn, säger Ulf Brolin, som är projektchef på NCC i Norra Skåne.

Vattentornet har designats av Gert Wingårdh. 

– Ofta designar man inte den här typen av anläggningar, men här har man verkligen satsat på designen. Tornet blir som ett modernt stonehedge. Betong är ett snyggt, tåligt och tidlöst material, säger Ulf Brolin som jobbat med betong i olika befattningar i 25 år.  

Årets Jämställdhetspris gick till JM för sitt arbete med att locka kvinnliga hantverkare genom sitt lärlingsprogram. År 2030 ska JM ha minst 20 procent kvinnliga hantverkare. Ett mål som sattes upp för drygt två år sedan. Vid den tidpunkten hade bolaget 0,7 procent kvinnor inom hantverkaryrket, idag är siffran uppe på 4,2 procent.  

– Det vi gör är att skapa förebilder, och under arbetet skapar vi på en större rekryteringsbas, säger Maria Carlstedt, ansvarig för jämställdhet och mångfald på JM. 

Här är samtliga vinnare: 


Helgjutet: 
Vinnare: Baltic Sea Science Center på skansen, ritat av Kawa Arkitektur genom Katarina Wahlström. Priset delas ut av Svensk Betong.

Årets Miljöpris:
Vinnare: Amanda Borneke, CS Riv & Håltagning
Amanda Borneke, 25 år, arbetar som kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöledare på CS Riv & Håltagning. Trots sin ringa ålder är hon en välkänd hållbarhetsprofil och hennes driv och passion för hållbarhetsfrågor gör henne till en uppskattad paneldeltagare och debattör. CS Riv & Håltagning AB har sedan 2012 drivit ett eget återbruk – Brattöns Återbruk.

Jury: Kajsa Byfors, Svensk Betong, Anna Graaf, White, Maria Brogren, WSP, Karolina Brick, Riksbyggen.

Årets Betongarkitekt:
Vinnare: Johan Berglund
, 42 Architects, Hyttgårdsparken
Med ett tydligt grepp och formsäker hand har Hyttgårdsparken karvats fram likt böljande diken i landskapet. Här kommer betongens materialegenskaper till sin fulla rätt. Terrasserade ytor, släta former och precisa kanter lockar besökaren till en uppvisning i både fart och arkitektur.

Jury: Tobias Nissen, Vera arkitekter, Åsa Kallstenius, Kod Arkitekter, Ulf Mangefors, BSK.

Årets Jämställdhetspris:
Vinnare: JM

År 2030 ska JM ha minst 20 procent kvinnliga hantverkare. Ett mål som sattes upp för drygt två år sedan. Då startade ett årligt traditionellt lärlingsprogram inom bygg för att attrahera fler kvinnor till branschen. Vid den tidpunkten hade bolaget 0,7 procent kvinnor inom hantverkaryrket, idag är siffran uppe på 4,2 procent. JM har även som målsättning att ha en könsfördelning på minst 40/60 i alla tjänstemannabefattningar, både i ledningsgrupper och per befattningsgrupp.

Jury: Karin Comstedt Webb, Cementa, Boel Hellman 3XN, Cecilia Holmström, Tengbom.

Årets Arbetsmiljöpris:
Vinnare: Håll Nollan

Håll Nollan är en förening med ett enda syfte att med gemensamma krafter jobba för att hålla nollan när det gäller skador i bygg- och anläggsbranschen. Föreningen har på kort tid och med små resurser lyckats samla cirka 60 medlemsföretag. Man har fått med de stora byggherrarna samt engagerat deras högsta ledning i arbetet. Vd Ulrika Dolietis är den som på ett entusiastiskt och proffsigt sätt leder arbetet framåt i föreningen.

Jury: Jan Lagerstedt, Contiga, Karin Larsson, JM, Jenny Sander, Cementa och Kathrine Larsson Andrén, Veidekke Entreprenad. 

 
Årets Betongkonstruktör:

Vinnare: Helmer Palmgren, Sweco 
Med sin gedigna erfarenhet och kunskap, i kombination med sin innovativa sida, har Helmer Palmgren drivit och lett konstruktionsarbetet, så att man kunnat uppfylla de extremt höga krav som ställs på betongkonstruktionerna i den nya forskningsanläggningen ESS i Lund, en anläggning som starkt kommer att bidraga till att lösa många av de vetenskapliga gåtor vi fortfarande brottas med.

Jury: Anna Jacobson, Tyréns, Johan Lindersson, WSP, Thomas Nord, Sweco.

Årets Betongentreprenör:
Vinnare: Ulf Brolin, NCC

För hans insatser med Nya Vattentornet i Helsingborg. Genom stor yrkesskicklighet har Ulf förvaltat och utvecklat byggmaterialet betong och sättet man hanterar platsgjutna konstruktioner. Den arkitektoniska utformningen har bidragit till utmaningar där den råa betongytan får skina.

Jury: Akin Barin, Swerock, Mathias Ullgren, Betongindustri och Jonas Davidsson, Thomas Betong.

Årets Betongforskare:
Vinnare: Carlos Gil Berrocal, Chalmers

Carlos disputerade 2017 med en avhandling om möjligheten att använda fiberarmering tillsammans med konventionell armering. Genom försök har han visat att fibrer förbättrar beständigheten hos armerade betongkonstruktioner då de både fördröjer och reducerar armeringskorrosion, samt minska effekten av korrosion på bärförmågan. Därigenom kan arbetsmiljön förbättras och livscykelkostnaderna för anläggningskonstruktioner minskas.

Jury: Betongföreningens Forskningsråd.

Årets Montageledare:

Vinnare: Andreas Hesselroth, Kynningsrud Prefab

Andreas är 32 år och har arbetat som montageledare i Kynningsrud sedan 2012. Han har en spetskompetens när det gäller sjukhus. Han har ansvarat för många stora projekt och idag arbetar han med att planera det största projektet någon gång för Kynningsrud Prefab: Skövde sjukhus.
Jury: Geir Skotnes, Kynningsrud Prefab, Henrik Nilsson, Strängbetong. 

Ung&Tung:
(delas ut till person under 30 år som på ett tungt sätt utvecklat branschen)

Vinnare: Max Lindeskog, Betongindustri
Max har jobbat ett år som fabrikschef på som har en årlig produktion på cirka 100 000 kubikmeter med sex anställda och med 15-20 betongbilar som är knutna till fabriken. Fabriken är öppen 24/7 och har en produktmix som är svårslagen. Max har med sin framgång blivit en stark nyckelperson på Betongindustri på endast några år.

Jury: Tove Lindblad, Trimble, Jennifer Baser, Betongindustri, Michelle Trochez, Tengbom.

 
Johan Silfwerbrandpriset:
Ulf Brolin på NCC.