Nyheter

Dubbla taxeringsvärdet <br></br> gav vansinnig vinst

Två tvillingsöner ärvde varsin likvärdig tomt i centrala Torekov. Men vid senaste taxeringen dubblades värdet på den ena, en höjning på 140 procent, medan den andra höjdes med 79 procent.

De båda tomterna i Båstad kommun ligger nära varandra, med bara några gator mellan. Men den ena tvillingens tomt upptaxerades med 79 procent, från 670 000 till 1 200 000 kronor. Den andra med 140 procent, från 985 000 till 2 364 000 kronor.

Enligt Skatteverkets rättsliga expert på fastighetsfrågor är de huvudsakliga anledningarna till att de upptaxerades helt olika två: kommunalt vatten och olika värdeområden. Den ena tomten har kommunalt vatten och är något större, vilket enligt Skatteverkets beräkningar är värt tillsammans 120 000 kronor. Den stora skillnaden i taxeringsvärdet, 1 044 000 kronor, uppkom eftersom tomterna hamnat i varsitt värdeområde enligt Skatteverkets beräkningsgrunder.

Miljonskillnaden har nu gett tvillingarna förstaplatsen i Villaägarnas Riksförbunds tävling om mest vansinniga taxeringsvärde. Motiveringen lyder bland annat: ”Exemplet visar hur missvisande det kan bli när man använder schablonberäkningar och massvärderingar för att bestämma taxeringsvärden på enskilda fastigheter”.

Enligt Villaägarna kommer upptaxeringen att innebära 10 000 kronor högre fastighetsskatt för den ena tvillingens tomt, eftersom obebyggda tomter beskattas med 10 procent av värdet.

Hur gick det då för Kersti Ståhlberg i Uppsala som Byggvärlden berättat om och som fick sin villa taxerad till 4,1 miljoner kronor, 1,5 miljoner över två mäklares bedömning av försäljningspriset? Jo, en andraplats blev det i Villaägarnas vansinniga tävling.