Nyheter

Duschtoaletten har blivit en snackis

Per Karlsson testade duschtoaletten på Nordbygg.

Geberit installerade sin AquaClean på en av mässans toaletter för att besökarna skulle få testa nyheten. Duschtoaletten spolar rent med vatten efter toalettbesöket. I Japan har cirka 70 procent av toaletterna den här funktionen, som Geberit tror är framtiden även i Sverige.


Duschtoaletten visades i Geberits monter, men var också installerad i en av Nordbyggs entrétoaletter för att mässbesökarna skulle kunna testa den på riktigt.

Per Karlsson var nöjd efter besöket:

– Det här är det bästa när man är utomlands. jag har alltid med mig våtservetter i fickan, så det här var jättebra.

Ola Bengtsson från Geberit stod utanför toaletten och berättade om nyheten för att ingen skulle överraskas av den nya toalettens funktion.

– Det är kanske 100 personer per dag som har testat toaletten under Nordbygg. Är det en på ett företag som provar kommer det flera därifrån nästa dag. En sa att de hade suttit och snackat två timmar på middagen i går om AquaClean, säger Ola Bengtsson.

Toaletten har verkligen blivit en snackis och i Geberit monter var det många nyfikna besökare som hörde sig för.

– Det här är en exklusiv produkt som tilltalar många som vill känn sig riktigt rena efter toalettbesöket. Duschtoaletten kommer från Japan där den utgör hela 70 procent, men de senaste åren har den synts mer i Europa. Schweiz har faktiskt haft den i 40 år, där har 8 procent av toaletterna duschfunktion, jämfört med 1 procent i övriga Europa, säger Ronnie Persson, vd på Geberit.

Det finns intresse från hotellbranschen och det är också ett bra sätt för Geberit att få konsumenter att i lugn och ro få testa toaletten.

– Vi brukar jämföra med hur du tvättar en smutsig bil eller hund. Du tar ju inte fram papper direkt, utan vatten är det som är naturligast att rengöra med.

Lyxmodellen AquaClean Mera är bland annat utrustad med luktutsugning för att motverka dålig lukt, sitsuppvärmning, automatiskt öppning- och stängning av lock, LED- ljus för toalettbesök nattetid, och en app där du enkelt ställer in dina individuella preferenser med din smartphone. Flera av modellerna kan styras med fjärrkontroll för enkel hantering av vattentemperatur och strålens position.

Kvinnor väljer en speciell spolning för rengöring längre fram. 
Jenny Marcuson Fors