Nyheter

Dyker efter kranförare

Höljessjön. Foto: Mikael Sagström.

Sjöpolisen har inlett dykningar efter den kranförare som försvann i Höljesdammen i Värmland i fredags. Mannen är fortfarande försvunnen.

En 38-årig kranförare saknas sedan i fredags då en kranbil välte och föll ner i Höljessjön vid Höljes kraftstation i Torsby i norra Värmland, rapporterar Värmlands Folkblad.

Kranbilen ska ha stått ovanpå dammen och med kranen rensat vattenintaget till dammen. Omständigheter på platsen tyder på att kranen fastnat eller av annan orsak vält över kanten och ner i den uppdämda sjön, skriver Polisen på sin hemsida.

Dykningar pågår för fullt i området. Polisens specialister anlände till Höljes på måndagen och inledde undersökningarna med undervattensrobotar. De kunde se att kranbilen låg upp och ner på botten av dammen. 

– Vi har gjort ett sök i maskinen och runt maskinen och tyvärr har vi inte hittat den saknade. Han är inte i maskinen. Nu utökar vi sökområdet, säger Leif Larsson, polisens instatsledare på plats, till Värmlands Folkblad som följer sökarbetet på plats.

– Det pågår just nu ett stort dammsäkerhetshöjande arbete vid Höljesdammen med många inblandade entreprenörer. Denna olycka har dock inget samband med dammsäkerhetsarbetena utan skedde vid ett underhållsarbete vid kraftstationen.Samtidigt har vi samma stora fokus på arbetsplatssäkerheten oavsett om det är ordinarie arbete eller tillfälliga projekt och vi är djupt bedrövade över det som har hänt. Vårt fokus är nu på att ta hand om den saknades arbetskamrater och att bistå räddningstjänsten i sökarbetet. Fortum har nolltolerans mot olyckor och säkerheten för våra entreprenörer är lika viktig som säkerheten för vår egen personal,  säger Gunnar Henriksson, projektledare Höljesdammen, i ett uttalande på Fortums hemsida. 

På grund av olyckan har Fortum kraftigt minskat tappningen från Höljes kraftstation, vilket innebär att vattennivåerna längs Klarälven kommer att minska den närmsta tiden.

Kranföraren är från Orsa och anställd på ett kranföretag i Dalarna, skriver Byggnadsarbetaren.