Nyheter

Dyrare bostadsrätter – billigare villor

Villorna har blivit billigare, medan priserna på bostadsrätter ökar i nästan hela landet. Det visar ny prisstatistik för de tre senaste månaderna från Svensk Fastighetsförmedling.

Sett över en tolvmånadersperiod blir siffrorna något annorlunda. Under denna tidsperiod har priserna för villor stigit med fyra procent i riket, men börjat sjunka från mars och framåt.

Bostadsrättspriserna i riket har ökat med två procent under senaste året. I dag ligger det genomsnittliga kvadratmeterpriset på 20 417 kronor i riket. Att jämföra med Storstockholms prisnivå på 31 610 kronor och Storgöteborgs priser på 21 238 kronor per kvadratmeter.

— De senaste månaderna har aktiviteten på bostadsmarknaden ökat efter en förhållandevis rätt lugn inledning på året. Vi fortsätter att notera en generell prisutveckling utan större dramatik, varken upp eller ner. Däremot är det allt svårare att förutse hur bostadsmarknaden kommer att utvecklas framöver, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

I Stockholm och Göteborg har priserna på både bostadsrätter och villor stigit de senaste tolv månaderna. Men från mars har villaköpen i Storstockholm visat en svagt nedåtgående priskurva. I Stormalmö har priserna för bostadsrätter sjunkit med fyra procent.

Statistiken bygger på försäljningen av 15 270 bostadsrätter och 13 180 villor från mars till maj 2008.