Nyheter

Efter EM-segern: Nu väntar VM i Kazan

Art Arbuswan i full aktion under tävlingarna i Budapest förra året. Foto: Yrkeslandslaget

Den 19 augusti reser det svenska Yrkeslandslaget till Kazan, Ryssland, och en av världens största tävlingar, Yrkes-VM 2019. Efter månader av förberedelser och hård träning ska 28 svenska tävlanden sättas på prov mot världseliten. En av dem är Europas snabbaste målare, Art Arbuswan från Sundsvall.

Yrkes-VM 2019 invigs den 22 augusti och pågår i fyra dagar innan avslutningsceremonin och prisutdelningen den 27 augusti. Då får vi svar på hur det gått för vårt svenska Yrkeslandslag. 

En av dem som kommer delta i tävlingen är Art Arbuswan från Sundsvall. Han utmärkte sig under i Yrkes-EM i Budapest förra året där han vann hastighetstävlingen och nu kan titulera sig Europas snabbaste målare. Inför de kommande tävlingarna har han inte lämnat något åt slumpen i sina förberedelser. Han har försökt bli bättre på alla fyra moment som ingår i tävlingen: tapetsering, snickerimålning, färgnyansering, bildöverföring och fridekoration.

– Jag har tränat på att bli bättre på att allt. Ett moment som jag lagt lite extra tid på är streckdragning men jag tycker fortfarande att hastighetsmomentet som jag vann under EM är en av mina svagheter, säger han.

En svårighet inför årets tävlingar har varit att få tag på en färg som är så likvärdig den som kommer användas i Kazan. Tävlingsfärgen säljs bara i Ryssland och det finns inget motsvarande i Sverige.

– För att få en färg som var likvärdig var jag tvungen att åka ner till Tyskland och köpa den i en färghandel själv. Det kostade en hel del. Trots det blev det inte exakt samma som tävlingsfärgen. Det är svårt att veta hur tävlingsfärgen kommer bete sig när det gäller torktider, täckförmåga och hur mycket man ska späda den med vatten, säger han.

Art har lite koll på en del av de andra tävlanden eftersom han redan mött några av dem under fjolårets EM. Han vågar inte förutse hur det kommer gå för honom under tävlingen.

– Konkurrensen är stenhård och det gäller att vara fokuserad och lyckas med alla momenten för att ha en chans att vinna, säger han.

Totalt är det 1400 tävlande från 68 länder som åker Yrkes-VM i Kazan i jakten på medaljer och chansen att bli världsmästare inom sitt yrke. Det svenska Yrkeslandslaget, består av 28 yrkesskickliga unga killar och tjejer, som tillsammans ska representera Sverige.

I årets upplaga av Yrkes-VM tävlar man i hela 56 olika yrken, varav Sverige är med och tävlar i 25. På listan av yrken som Sverige deltar i finns bland annat undersköterska, flygtekniker, servering, kock, frisör, trädgårdsanläggning, webbutveckling och hudterapeut. Det är också första gången som Sverige tävlar i två nya yrken – hotellreception och betongarbete.

– Alla har tränat, kämpat och gett sitt allt hela vägen fram. Jag kunde inte begärt mer av våra fantastiska tävlanden. Nu är det fullt fokus på gemensamheten för att verkligen kunna inta mästerskapet med bästa energi och laganda. Vi ska ge motståndarna en rejäl utmaning i alla de 25 yrken vi deltar i. Jag vet att alla kommer lämna mästerskapet med en känsla av att de gav sitt allt under de intensiva tävlingsdagarna, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig vid WorldSkills Sweden.

Sverige har sedan 1995 tagit över 70 medaljer i internationella sammanhang. Det första Yrkes-VM arrangerades redan 1950 och idag är mästerskapen en av världens största tävlingar. Under 2019 är det den största tävlingen som genomförs i hela världen. 

Av: Samuel Karlsson