Bolag

Efter konkursen: Nu söks nya ägare till Byggtema

Örebro tingsrätt. Foto: Örebro tingsrätt

Efter Byggtemas konkurs letar nu konkursförvaltaren efter intressenter som kan tänkas ta över byggbolaget från Örebro.
Fokus ligger nu på att hitta intressenter, konstaterar Magnus Nedstrand konkursförvaltare på Delphi.

Byggtema försattes i konkurs 28 mars av Örebro tingsrätt efter att bolaget saknat medel att betala sina räkningar med. Flera företag och underentreprenörer ska ha vänt sig till Kronofogden med betalningskrav på Byggtema. Enligt konkursförvaltaren Magnus Nedstrand vet man först i början av maj hur stora skulderna egentligen är.

– Då ska alla tillgångar och skulder vara angivna i konkursboupptäckningen, säger han.

Konkursförvaltaren berättar att man nu ska ta in externa sakkunniga för att utreda orsaken till konkursen och när bolaget borde anat att det var på väg åt fel håll.

– Vi ska göra en ordentlig genomgång av revision för att utreda det. Fokus nu är att se om man kan överlåta hela eller delar av verksamheten till en ny köpare.

Finns det intressenter?

– Det får man hoppas. I alla konkurser hoppas man att delar av verksamheten ska kunna gå över till någon annan och det arbetar vi med just nu.

Byggtema är det största privatägda byggbolaget i Örebro med en omsättning år 2020 på omkring 700 miljoner kronor. Bolaget, som har drygt 150 anställda, tilldelades så sent som 2018 Örebro kommuns näringslivspris. Sveriges Radio P4 Örebro har under våren granskat bolaget och bland annat avslöjat att bolagets ägare har upptaxerats av Skatteverket efter ekonomiska oklarheter kring hur ägarens lyxvilla på västkusten har renoverats och vem som stått för betalningen. Byggtema har utfört många projekt åt kommunala bolag, som till exempel Örebrobostäder och Örebroporten.