Nyheter

”Efterfrågan dog <br></br> över en natt”

Under våren var trycket på leverantörerna till byggbranschen så stort att de hade svårt att klara alla ordrar. Men nu varslar företag efter företag. <br></br> — Efterfrågan dog över en natt. Vi har inte fått en enda order på länge, säger Tommy

Kynningsrud Prefab i Uddevalla levererar betongelement och stålkonstruktioner till byggen i Sverige och Norge.
— 70 procent av vår produktion går till Norge och där är det heldött när det gäller bostadsbyggande. Även i Sverige har efterfrågan minskat kraftigt, säger Tommy Sigurdsson.

Byggherrar har finansieringsproblem och kommer inte igång eller så avvaktar de av oro för framtiden. Dessutom har stora industriinvesteringar från Preemraff i Lysekil och Perstorp i Stenungsund — med projekt för totalt tio miljarder — skjutits på framtiden.

— Det är jobb som vi hade tänkt vara med slåss om, säger Tommy Sigurdsson.

Produktionskapaciteten var anpassad till det goda byggåret 2008. Nu har 40 personer, 35 arbetare och fem tjänstemän, varslats om uppsägning.
— Vi har produktion till i februari, sen är det bara småjobb kvar så vi behöver få in nya ordrar, säger Tommy Sigurdsson.

Varslen hos leverantörerna — inte minst företag inom betongvaruindustrin — har duggat tätt den senaste tiden. Gull-Britt Jonasson, vd och ägare på familjeföretaget Finja Betong säger att det fortfarande ser bra ut och årets omsättning kan bli ännu högre än budgeterade 1,2 miljarder kronor. Men i bolaget Finja Prefab som levererar stommar till bostadsbyggen har 24 personer varslats.

— Bostadsbyggandet har tvärstannat, konstaterar Gull-Britt Jonasson.

Kan det bli aktuellt att varsla fler av de 450 anställda?
— Det kan bli så även om det inte är något vi planerar för i dagsläget. Men det är svårt att veta för att vi skulle hamna i det här läget kunde jag inte i min vildaste fantasi tro.

I januari skrev Byggvärlden om betongfeber och om hur bra det gick för Abetong, som är specialister på prefabricerade betongelement. Högtrycket fortsatte hela våren.

— Den kapacitet vi hade räckte inte till. Vi fick ta in produkter från vår fabrik i Polen och från Tyskland. De leveranserna har upphört nu när vi sett en kraftig inbromsning, säger vd Hans Davidsson.

All produktion är kundanpassad med unika produkter och just-in-time-leveranser till byggena. Så när kunderna skjuter på projekt blir det stopp i produktionen på Abetong. Totalt har 55 personer varslats om uppsägning vid företagets fem fabriker.

Leverantörerna hoppas på byggföretagen som är beroende nav byggherrarna, som…
— Banksystemet måste stabiliseras och det är positiva saker som sker nu, även Riksbankens räntesänkning är på sikt positiv, säger Alf Rytter, vd för KC Betong, och konstaterar att 2008 blir ett rekordår. Företagets orderböcker är välfyllda. Men efter nyår har de flesta ordrar betats av och nya måste komma in.

Fakta / Varsel inom betongvaruindustrin

• Kynningsrud Prefab i Uddevalla har varslat 35 arbetare och fem tjänstemän.

• A-betong har sammanlagt varslat 55 personer vid företagets fem fabriker.

• KC betong har varslat och sagt upp 24 anställda.

• Finja Prefab har varslat 24 anställda.

• Contiga har varslat 25 personer vid sin betongfabrik.

• Flexator har varslat 61 anställda om uppsägning vid anläggningen i Gråbo utanför Göteborg, som bygger bodar och byggmoduler.

• SCF Betongelement i Strömsund har varslat 25 fast anställda om uppsägning.

• Betongmästarna har varslat 25 personer på fabriken i Öjebyn.