Nyheter

Eftersnack från året som gått

På Eftersnack har ämnena varierat under året.

Rum för kuddkrig, vasaloppsåkare, bostäder av gamla bildäck och andra udda byggen – allt får plats på Eftersnack. Här är lite av det vi skrivit om under året. 

Slaktkyrkan – från tarmrenseri till klubb

Slaktkyrkan på Styckmästargatan i Slakthusområdet, Stockholm öppnade efter omfattande renovering. Att verksamheten tidigare har varit tarmrenseri och dyngbod får matgästerna försöka bortse ifrån i den nya klubb- och kulturlokalen. Husets rymd påminner om ett kyrkorum, därav det udda namnet. Om det blev ”köttmarknad på någon av nattklubbarna vet vi inget om.

Hus med rum för nya levnadsvanor

Samsovningsrum för hela familjen, ljudisolerat gamingrum och ett rum för kuddkrig. Hustillverkaren Movehome lanserade ett nytt koncepthus där studier av den moderna familjens vardagsliv har blivit en viktig del i jakten på att hitta lösningar för framtidens boende.

Satsar stort på Vasaloppet

De har anmält 90 deltagare till Öppet spår. Och 20 lag i Stafettvasan. Bygghandeln AB Karl Hedin satsar stort på Vasaloppet.

– Men försäljningsmässigt är det här årets sämsta vecka, sa Martin Stolth, marknadsansvarig på Karl Hedin.

Danderyds Centrum – bit för bit

Skandia Fastigheter höll på med en om– och tillbyggnad av Mörby Centrum. För att visa kunder hur det nya Danderyds centrum ska se ut när det är klart har man beställt en 3,5 meter lång legomodell av projektet.Den är 3,5 meter lång och består av 36 000 legobitar.

– Den största utmaningen var alla vinklar i projektet, sa Gabriel Bremler, professionell legobyggare på Bremlerbrick.

Mattias ledde lyftet på toppen av Valkyria

I mars kom den högsta rälsdelen på Lisebergs nya berg- och dalbana Valkyria på plats. Mattias Karlsson på Tunga Lyft har varit lyftledare för projektet och kommunicerat med kranföraren via radiokontakt på 47 meters höjd.

– Naturligtvis började det blåsa tio sekundmeter och snöa precis då, sa han.

Tog med sig skogen till mässan

De har sitt säte i Edsbyn. Till Nordbygg tog de med sig delar av Hälsingeskogen.

– Vi vill visa att vi jobbar med svenska råmaterial, sa Viktoria K Nilsson, försäljningsdirektör på Svenska Fönster, som hade byggt en av mässans mest rofyllda och annorlunda montrar.

Jordskeppet blev bostad

Under våren flyttade Emma Hansen och barnen in i Jordskeppet. Det är ett passivhus hon byggt själv av till största delen återvunnet material, bland annat gamla bildäck.

Bygget har krävt en hel del tid, slit och pengar. Men Emma Hansen skulle inte vilja ha gjort det annorlunda.

– Ibland har jag fått stanna upp och påminna mig om varför jag gör det här: för att få ett hållbart boende och en annan livsstil, sa hon.

Gav nytt liv till bortslängd plast

Går det att återvinna plasten som förorenar haven och återanvända den inom arkitektur? Den frågan ställde sig arkitekterna Emily-Claire Goksøyr Nordang och Erik Goksøyr Hadin och svaret är ja. De tog fram prototyper på arkitektoniska byggnader gjorda av plast som de samlat in på Kosteröarnas stränder.

Målarutmaning på hög höjd

Klätterservice Öresund AB anlitades av HSB för att utföra målningsarbeten på 190 meter höga Turning Torso. Förutom att temperaturen ibland var så hög som +34 grader fanns det andra utmaningar:

– Huset svänger. Det gör att vi måste tänka till vart vi hamnar 50 meter längre ner. Men det är också ett roligt uppdrag, det är inte alla som får hänga på den här byggnaden, sa Karl-Anton Drotth, arbetsledare.

Hyreslägenheter för hundägare

Studentbostäder, seniorboenden, cykelhus – och nu hundbostäder. Det danska byggbolaget NIMA a/s ska bygga lägenheter för våra fyrfota vänner – och deras hussar och mattar. Ytskikten är tåliga mot blöta tassar, och gården främjar hundliv.

Han blev Europas snabbaste målare

Art Arbsuwan, från Sundsvall, visade sin yrkesskicklighet under EM-tävlingarna i måleri, som hölls i Budapest. De kallas också för WorldSkills Europe.

Han tävlade mot 15 andra deltagare i momenten: tapetsering, snickerimålning, färgnyansering, bildöverföring och fridekoration. I momentet färgnyansering, som avgörs på tid, som Art var snabbast av alla.

Rekordbrons tunnel fick pris

Nyligen invigdes megaprojektet Hongkong-Zhuhai-Macao-bron, som förbinder Hongkong och Macau med det kinesiska fastlandet. Nu har den nedsänkta tunneldelen, som ingår i den 55 kilometer långa bron, utsetts till årets tunnel vid ITA Tunnel Awards 2018.