Nyheter

EHRAB breddar affärsmodellen med förvärv

Benjamin von Jahf, EHRAB, och Tommy Enström, ByggResurs, skakar hand på affären. Tommy är numera teknisk chef i EHRAB Gruppen. Foto: EHRAB

EHRAB förvärvar byggbemanningsföretaget ByggResurs i Syd och Väst AB, med 35 anställda.
– Nu blir vi ett komplett företag som kan erbjuda både traditionell bemanning och hela arbetslag. Vårt mål är en börsnotering och förvärvet är ett viktigt steg på vägen, säger Benjamin von Jahf, vd och grundare, EHRAB.

EHRAB, European Human Resources AB, har från början haft fokus på att erbjuda hela arbetslag med arbetsledning till bygg-, anläggnings- och installationsbranschen. Det handlar om mindre arbetslag på cirka fem personer, till stora grupper på upp till 100 personer.
– Att jobba i arbetslag skapar trygghet för både våra anställda och de som köper våra tjänster. Det blir också effektivare eftersom ett arbetslag ofta flyttar mellan olika projekt hos samma kund, säger Benjamin von Jahf.
Han beskriver det som att de är ett mellanting mellan underentreprenörer och bemanningsföretag, men att de juridiskt sett är ett bemanningsföretag.
Tidigare har de tackat nej till uppdrag som omfattar mindre än fem personer och färre än två månader eftersom de ville jobba mera långsiktigt.
Men efterfrågan på deras tjänster har ökat och EHRAB vill fortsätta växa och utvecklas.
– Vi får ofta frågan om vi kan ta kortare jobb och då tyckte vi att det är bättre att vi tar det än att det går till någon annan.

Så nyligen meddelade de att de förvärvar byggbemanningsföretaget Byggresurs i Syd och Väst AB, med 35 anställda och en årlig omsättning på cirka 30 miljoner kronor.
– Nu blir vi ett komplett företag som kan erbjuda både traditionell bemanning och hela arbetslag, säger Benjamin von Jahf. 

Under den närmaste tiden ska de jobba på att utveckla synergierna mellan bolagen och påbörja resan mot en börsnotering.
– Vårt mål är att börsnoteras och förvärvet är ett viktigt steg på vägen. Nu är vi störst i Sverige och vill fortsätta växa både här och i norden. Det är en lång väg mot börsen, men vår tanke är att komma in på börsen under 2021. 

EHRAB grundades 2010, med kontor i Göteborg och det första rekryteringskontoret i Polen. I dag kommer de anställda från Polen och Sverige och utför projekt i Sverige, Norge och Danmark. 
Benjamin von Jahf är utbildad ekonom och har bland annat studerat vid Dublin Business School 2006/2007. Det var där som han kom i kontakt med bemanningsbranschen och fick så småningom jobb på  CPL Resourses Plc. Där var han först Sverigechef, men ansvarsområdet växte till både Norge och till sist hela Skandinavien.

2010 flyttade han tillbaka hem till Göteborg och startade EHRAB.
Han beskriver de första åren som tuffa.
– Som för många entreprenörer. Men efter ungefär fem år lossnade det. Då började branschen känna till oss och förstå vår produkt Jag tror också att inställningen till utländsk arbetskraft ändrades eftersom behovet var stort och de som hade jobbat i Sverige hade visat vad de kan och att de kan. I dag finns den en helt annan acceptans till både bemanningsföretag och arbetskraft från exempelvis Polen. 

Årets om precis börjat ser han positivt på, trots att bostadsmarknaden är svajig.
– Det ser lovande ut. Vi har ungefär 40 procent av vår budget täckt i orderingångar. Även om bostadsbyggandet sjunker så tuffar installationsbranschen på, liksom anläggningsbranschen, säger Benjamin von Jahf. 

Fakta: EHRAB

  • Grundades 2010 av Benjamin von Jahf.
  • Har i dag drygt 200 anställda i Sverige och Polen. 
  •  Erbjuder tjänster inom bygg, anläggning och installation. 
  • Omsätter drygt 100 miljoner kronor.
  • Har utsetts till Årets Gasell av Dagens Industri 2015 och 2019.